Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 2 kg fileta z indyka
- 45 dag mrożonego szpinaku w liściach
- słoiczek czarnych oliwek
- 4 ząbki czosnku
- 8 suszonych pomidorów
- 2 jajka
- po 1/4 szklanki tartego parmezanu i bułki
- gałka muszkatołowa
- olej
- mrożone ciasto francuskie (420 g)
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Zobacz przepis na indyka w cieście!
- Mięso natnij wzdłuż z jednej strony, natrzyj solą i pieprzem, odstaw na 2 godziny w chłodne miejsce.
- Szpinak rozmroź, osącz.
- Wymieszaj szpinak z oliwkami, posiekanym czosnkiem i pomidorami oraz jajkiem, parmezanem i bułką.
- Dopraw solą, pieprzem i gałką.
- Nadziej mięso, zaszyj.
- Posmaruj olejem, piecz 2 godziny w 190°C, polewając wytwarzającym się sosem.
- Przestudź, ułóż na płacie rozmrożonego ciasta (posmarowanym wcześniej białkiem).
- Zawiń, ponakłuwaj wykałaczką, posmaruj żółtkiem.
- Piecz około 20 minut w 210°C.