Placki z dyni - przepis składniki i przygotowanie

Placki z dyni podawaj jeszcze ciepłe. Udekoruj je kleksem jogurtu.
/ 09.09.2013 06:22
DRUKUJ PRZEPIS
Placki z dyni - przepis składniki i przygotowanie fot. www.beatapolatynska.pl/licencja
Liczba porcji: 4
Czas wykonania: 50 min
Ilość kalorii: 450 kcal
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 1 kg dyni zwyczajnej
  • duże kwaśne jabłko
  • 2 jajka
  • 3–4 łyżki zsiadłego mleka lub kefiru
  • 1,5 szklanki mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 torebki cukru waniliowego
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • sól
  • olej do smażenia
  • jogurt owocowy
Przygotowanie:

Sprawdź przepis na placki z dyni!

  1. Dynię obierz, usuń miękki miąższ z pestkami, pokrój na małe kawałki.
  2. Włóż do płaskiego garnka, podlej 2 łyżkami wody, przykryj i duś, co jakiś czas mieszając, aż będzie miękka.
  3. Ostudź, przełóż do miski, rozgnieć widelcem.
  4. Obierz jabłko i zetrzyj na tarce, dodaj do dyni.
  5. Wsyp mąkę z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli, cukier waniliowy oraz cynamon.
  6. Wbij jajka, dodaj zsiadłe mleko lub kefir. Wymieszaj.
  7. Usmaż porcje ciasta na oleju na złote placki z dyni.
  8. Oprósz cynamonem, udekoruj kleksem jogurtu.

Przepis z "Pani domu"



Sprawdź inne przepisy z dyni:

DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA