Składniki:
- 1 kg dyni zwyczajnej
- duże kwaśne jabłko
- 2 jajka
- 3–4 łyżki zsiadłego mleka lub kefiru
- 1,5 szklanki mąki
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 torebki cukru waniliowego
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- sól
- olej do smażenia
- jogurt owocowy
Przygotowanie:
Sprawdź przepis na placki z dyni!
- Dynię obierz, usuń miękki miąższ z pestkami, pokrój na małe kawałki.
- Włóż do płaskiego garnka, podlej 2 łyżkami wody, przykryj i duś, co jakiś czas mieszając, aż będzie miękka.
- Ostudź, przełóż do miski, rozgnieć widelcem.
- Obierz jabłko i zetrzyj na tarce, dodaj do dyni.
- Wsyp mąkę z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli, cukier waniliowy oraz cynamon.
- Wbij jajka, dodaj zsiadłe mleko lub kefir. Wymieszaj.
- Usmaż porcje ciasta na oleju na złote placki z dyni.
- Oprósz cynamonem, udekoruj kleksem jogurtu.
Przepis z "Pani domu"