Zupa paprykowa z wędzonką
Składniki na 4 porcje (1 porcja - ok. 240 kcal:
- marchewka
- pietruszka
- cebula
- 5 ziemniaków
- kawałek ostrej papryki
- strąk papryki czerwonej słodkiej
- 2 pomidory lub łyżka koncentratu
- 5 dag wędzonego boczku
- 10 dag cienkiej kiełbasy
- mielona papryka
- majeranek
- sól
- pieprz
SPOSÓB WYKONANIA (ok. 50 min):
- Marchewkę, pietruszkę, cebulę i ziemniaki obierz, pokrój w kostkę. Zalej 2 l zimnej wody, zagotuj.
- Dodaj trochę soli i pieprzu, gotuj na małym ogniu ok. 10 min.
- Paprykę słodką i pomidory pokrój w kostkę, ostrą paprykę posiekaj.
- Boczek i kiełbasę pokrój w kostkę, zrumień na patelni.
- Do gotującej się zupy dodaj paprykę, pomidory i wędlinę. Wsyp trochę papryki i majeranku, gotuj jeszcze ok. 15 min. Dopraw do smaku.
Papryka pieczona nadziewana sałatką z kuskusem
Składniki na 4 porcje (1 porcja - ok. 400 kcal):
- 20 dag kaszy kuskus
- 4 czerwone papryki
- 10 dag sera typu feta
- 2 łyżki suszonych pomidorów w oliwie
- 2–3 łyżki czarnych oliwek
- ząbek czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- łyżeczka octu balsamicznego
- sól, pieprz
SPOSÓB WYKONANIA (ok. 40 min):
- Kuskus zalej wrzątkiem, tak aby nad nim była centymetrowa warstwa wody. Lekko posól, przykryj, odstaw na 10 min. Przemieszaj, ostudź.
- Papryki umyj, wytrzyj. Każdą przekrój wzdłuż na pół. Usuń gniazda nasienne, wytnij białe błonki. Piecz ok. 15 min w temp. 190 st. C lub obsmaż na patelni z olejem.
- Ser feta pokrój w kostkę, a pomidory w paski. Oliwki odsącz z zalewy.
- Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę. Rozetrzyj z odrobiną soli i octem. Połącz z oliwą z oliwek.
- Kuskus wymieszaj z fetą, pomidorami i oliwkami. Połącz z sosem.
- Przygotowaną sałatką napełnij połówki papryki. Podawaj na przystawkę lub przekąskę.
Papryka nadziewana fetą
Składniki na 4 porcje (1 porcja - ok. 250 kcal):
- 4 strąki podłużnej, ale łagodnej czerwonej papryki
- łyżka oleju
- 15 dag sera feta
- 2 ząbki czosnku
- 150 ml oliwy z oliwek
- natka pietruszki lub bazylia
- sól
SPOSÓB WYKONANIA (ok. 35 min):
- Paprykę umyj, wytrzyj. Posmaruj olejem, włóż do piekarnika o temp. 200 st.C i piecz do czasu, aż jej skórka stanie się czarna.
- Gorącą paprykę włóż do foliowego woreczka, szczelnie zamknij i pozostaw, by zaparowała i przestygła.
- Zdejmij z niej skórkę, opłucz. Każdą paprykę przekrój wzdłuż na pół, usuń z niej gniazda nasienne. Do środka każdej połówki włóż po słupku sera feta. Papryki umieść w słoiku.
- Ząbki czosnku posiekaj, rozetrzyj z odrobiną soli. Połącz z oliwą i posiekaną natką, zalej oliwą, odstaw na dobę.
Na podst. art. Papryka - smak jesieni, R. Materlińskiej, "Przyjaciołka" nr 19, 2013.