Fot. Fotolia
Przygotowując potrawy dodajemy przyprawy, świeże bądź suszone. Stanowią one różne części roślin. I tak na przykład chrzan, imbir, kurkuma są uzyskiwane z korzeni i kłącza, zaś cynamon z kory. Przyprawy w postaci liści czy całych roślin to tymianek, szałwia, majeranek, bazylia, cząber, mięta, pietruszka, szczypiorek, estragon, bylica oraz liść laurowy. Szafran, chmiel i goździki to nic innego jak kwiaty i ich pączki. Pieprz, papryka, ziele angielskie, gałka muszkatołowa, czarnuszka, anyż i kminek są to owoce lub nasiona.
Przyprawy pobudzają przewód pokarmowy, gdyż działają na zmysł powonienia i smaku. Dzięki temu zwiększają apetyt i wzmaganie wydzielania soków trawiennych, przyspieszają perystaltykę jelit i proces wchłaniania składników pokarmowych. Niektóre mają też działanie dezynfekcyjne, bakteriobójcze czy moczopędne.
Co zawierają przyprawy?
- alkaloidy, które działają pobudzająco na system nerwowy i występują w pieprzu, papryce czy czarnuszce,
- olejki eteryczne, lotne terpeny, które pobudzają apetyt, zwiększają ukrwienie skóry, mają działanie dezynfekujące i moczopędne, są zawarte we wszystkich przyprawach,
- garbniki, które działają przeciwbiegunkowo, przeciwbakteryjnie oraz hamują krwawienie, zawarte są w bazylii, majeranku, cząbrze, rozmarynie, mięcie, melisie
i tymianku, - związki gorzkie, pobudzające apetyt znajdujące się w estragonie, majeranku i imbirze.
- fitoncydy, hamujące rozwój drobnoustrojów, zawarte w cebuli, czosnku, gorczycy, jałowcu i tymianku.
Aby uzyskać pożądany efekt najlepiej przyprawy mielić lub rozcierać je bezpośrednio przed użyciem, a świeże należy dodawać w większej ilości niż suszone.
Używajmy przypraw zamiast soli, która w dużych ilościach przyczynia się do wzrostu ciśnienia tętniczego krwi, zwiększenia wydalania wapnia z moczem, co prowadzi do powstania kamieni nerkowych oraz wzrostu ryzyka rozwoju raka żołądka.
Zobacz także: Jak przechowywać przyprawy?