Jak przechowywać przyprawy?

Przyprawy i zioła nadają daniom wyrazisty smak i aromat. Czy jednak wiesz, jak przechowywać przyprawy, aby nie traciły zbyt szybko swoich właściwości?
/ 01.08.2012 14:53

jak przechowywać przyprawy

Fot. Fotolia

W czym przechowywać przyprawy?

Wielu z nas popełnia błąd trzymając przyprawy w foliowych woreczkach lub opakowaniach, w których je kupiliśmy. Najlepszym wyjściem jest zainwestowanie w słoiczki szklane lub drewniane. Będą one najlepsze do przechowania przypraw, a dodatkowo ozdobą kuchnię.

Pamiętaj, że drewno chłonie zapachy, więc w drewnianych opakowaniach przechowuj zawsze te same przyprawy.

Możesz też podpisywać słoiczki, dzięki temu wszystkie przyprawy znajdą się zawsze w tym samym pojemniku.

Zobacz także: Jak przechowywać żywność w lodówce?

Jak przechowywać konkretne przyprawy?

Gałka muszkatołowa czy gorczyca zawierają tłuszcz. Takie przyprawy należy przechowywać w pojemnikach nieprzezroczystych i bardzo szczelnych, by nie doszło do jełczenia tłuszczów i przedwczesnego popsucia się przypraw. Zioła takie jak kminek, lubczyk, tymianek, bazylia, cząber, są bardzo aromatyczne. Zawsze zwracajmy uwagę na szczelne zamknięcie słoiczków.

Bardzo ważne jest miejsce w którym trzymamy przyprawy. Powinno być ono ciemne i chłodne. Na pewno nie jest to półka obok kuchenki z której wydobywa się ciepło i opary, które zniszczą nasze przyprawy. Jak się okazuje świetnym miejscem dla świeżych ziół będzie zamrażarka. Rozdrobnione łodyżki lub listki wystarczy zalać wodą mineralną i zamrozić w opakowaniu do kostek. Takie kostki wystarczy wrzucić potem do zupy.

Dobrym rozwiązaniem, które pozwoli mieć zawsze świeże przyprawy, jest kupowanie ich w całości np. imbir, kminek, pieprz czy goździki i mielenie ich w młynku lub moździerzu.

Świeżość przyprawy sprawdzisz rozcierając ją w palcach, jeśli ma intensywny zapach i kolor – jest dobra. Czasami po prostu musimy dodać jej więcej by zapach był bardziej wyczuwalny. Natomiast zbrylone, nie mające już postaci proszku przyprawy, których nie możemy rozetrzeć w palcach, na pewno nie nadają się do użycia i należy je wyrzucić.

Polecamy również: Jak przechowywać owoce i warzywa?

Redakcja poleca

REKLAMA