Babka ziemniaczana przygotowywana na bazie tartych kartofli, wędzonej kiełbasy lub boczku to klasyczne danie podawane na Podlasiu. Inaczej zwana kartoflakiem przybiera różne formy i kształty. Sprawdź jak zwykłe tarte ziemniaki zmienić w sycące i smaczne danie!
Kartoflak podlaski
Oto składniki na kartoflaka:
- 3 kilo ziemniaków
- pętko kiełbasy
- 200 g karkówki
- 100 g boczku wędzonego
- 2 duże cebule
- 2 jajka
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- 1,5 szklanki mąki
- smalec
Jak przygotować podlaskiego kartoflaka?
Ziemniaki dokładnie obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Następnie przekładamy do odsączenia. Kiełbasę kroimy na mniejsze kawałeczki i podsmażamy z karkówką. Dodajemy plastry wędzonego boczku. Cebulę siekamy drobno i podsmażamy na smalcu. Przekładamy do ziemniaków. Wbijamy jajka i doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy przesianą mąką. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza przez 50 minut.
Babka ziemniaczana z boczkiem
Oto składniki na babkę ziemniaczaną z boczkiem:
- 2 kilo ziemniaków
- 250 g boczku
- suszony majeranek
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- 6 łyżek mąki pszennej
- 2 jajka
- jogurt naturalny
- posiekany szczypiorek
Jak zrobić babkę ziemniaczaną z boczkiem?
Ziemniaki dokładnie obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Siekamy drobno boczek i podsmażamy na rozgrzanej patelni. Doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Wszystko przekładamy do miski i dokładnie miksujemy na gładką masę. Przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 200 stopni Celsjusza przez 50 minut. Tak przygotowaną babkę ziemniaczaną możemy podawać z sosem czosnkowym lub kwaśną śmietaną.
Babka ziemniaczana z cukinią
Oto składniki na babkę ziemniaczaną z cukinią:
- 1,5 kg ziemniaków
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 3 jajka
- 2 duże cebule
- 150 g wędzonego boczku
- 1/2 łyżeczki majeranku
- 1 łyżeczka soli
- 2 ząbki czosnku
- cukinia
Jak zrobić babkę ziemniaczaną z cukinią?
Ziemniaki dokładnie obieramy i trzemy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy jajka oraz mąkę ziemniaczaną. Podsmażamy dwie posiekane cebule z plastrami boczku. Cukinie kroimy w mniejsza kostkę. Doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Przekładamy do formy na babkę lub keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez 50 minut w temperaturze 210 stopni Celsjusza. tak przygotowaną babkę ziemniaczaną możemy podawać z sosem lub pieczonymi warzywami.