Reklama
Czas przygotowania: 60 min
Stopień trudności: Średnie
Składniki:
  • ok. 6 kg śliwek,
  • 2,5 kg cukru,
  • 4 litry wody,
  • 2 łyżki kwasku cytrynowego,
  • drożdże winne.
Reklama
Przygotowanie:

Wino ze śliwek jest orzeźwiające i ma charakterystyczny, słodko-kwaśny smak. Odpowiednio przygotowane będzie pasować idealnie zarówno do deserów, jak i do dań obiadowych i słonych przekąsek. Wina owocowe domowej roboty to prawdziwa gratka dla każdego fana słodkich, wyskokowych smaków.

Sposób przygotowania:

  1. Śliwki dokładnie umyj, wypestkuj i przekrój na połówki.
  2. Przygotuj rozczyn na wino: garść śliwek zalej 2 szklankami wody, a następnie rozpuść ok. 180 g cukru i drożdże winiarskie.
  3. Całość dobrze wymieszaj i odstaw na blacie kuchennym na 24 godziny. Na ten moment to tyle, teraz poczekaj do kolejnego dnia.
  4. Następnie przygotuj gąsior i wrzuć do niego pozostałe śliwki.
  5. Dodaj wodę oraz kwasek cytrynowy. Następnie odłóż kilogram cukru, a resztę dodaj do gąsiora. Całość zalej przygotowanym rozczynem.
  6. Wymieszaj i odstaw na 3-4 tygodnie w ciepłe, suche miejsce.
  7. Po tym czasie gotowe wino ze śliwek zlej, a do płynu dodaj resztę cukru.
  8. Odstaw na kilka miesięcy, a po tym czasie zabutelkuj i przechowuj wino ze śliwek w suchym, ciemnym miejscu.
Reklama

Czytaj także:
Orzeźwiające wino z gruszek
Wino z czereśni
Ile wynosi jednostka alkoholu

Reklama
Reklama
Reklama