Jak zaparzyć idealną herbatę?
O czym trzeba pamiętać podczas parzenia herbaty? Jaki susz herbaciany da najmocniejszą esencję? Zobacz, jak zaparzyć idealną herbatę!


fot. Fotolia
Jak dużo herbaty wypijają Polacy?
Herbata jest obecna w Polsce od ponad trzech stuleci i początkowo była wykorzystywana tylko jako środek leczniczy, zapobiegający przeziębieniu czy nudnościom. Jej walory smakowe zostały docenione dopiero w XIX wieku dzięki Rosjanom, którzy zaszczepili w Polakach zwyczaj parzenia herbaty w samowarze. Przygotowywana w ten sposób, z dodatkiem cukru, kusiła swym intensywnym aromatem i smakiem.
Dużo później, w czasach PRL-u, ze względu na dużą dostępność, herbata królowała na polskich stołach, w przeciwieństwie do kawy, która była dobrem luksusowym. Obecnie, jak wynika z badań przeprowadzonych przez markę BRITA, aż 94% z nas deklaruje spożywanie herbaty każdego dnia, co czyni ją jednym z najbardziej popularnych napojów, zaraz obok kawy.
Zobacz także: Jaka woda jest najlepsza do parzenia herbaty?
Herbata idealna – czyli jaka?
Współcześnie półki sklepowe kuszą bogatym asortymentem herbat – przeróżnymi odmianami, w wersji klasycznej bądź z dodatkami. Chcąc w pełni delektować się ich smakiem, warto wiedzieć, jak należy przyrządzać napary herbaciane, by nie straciły swoich cennych właściwości.
Według Joanny Bożek, ekspertki marki BRITA elementy, o które powinniśmy zadbać sporządzając napar to:
- odpowiednio wybrany susz,
- naczynia,
- woda.
Wielkość liści uzależniajmy od tego, jaką intensywność naparu chcemy uzyskać. Im drobniejszy susz zastosujemy do przyrządzenia napoju, tym mocniejszą esencję uzyskamy.
Wybierając herbatę z dodatkami, sprawdźmy czy rzeczywiście znajdują się one w jej składzie. Bywa, że są to jedynie sztuczne aromaty.
Pamiętajmy o wyborze naczynia o odpowiedniej objętości, aby liście mogły się rozwinąć. Jeżeli parzymy herbatę tylko dla siebie, użyjmy naczynia o maksymalnej pojemności 300 ml, dla dwóch osób optymalne będzie między 500 a 600 ml. Przy zaparzaniu herbaty warto użyć dwóch naczyń – jednego do parzenia, a drugiego do przelania gotowego naparu.
Źródło: Materiały prasowe BRITA
Zobacz także: Herbata z pomarańczą