Fusilli z borowikami, jabłkami i tymiankiem
Przed podaniem udekoruj danie łodygami tymianku.
- Edipresse Polska S.A.
Składniki dla 4 osób:
- 20 g obranego i posiekanego czosnku
- 80g posiekanej cebuli
- 50 g liści tymianku
- 100 ml oliwy z oliwek
- 200 g pokrojonych borowików
- 100 g pokrojonych w kostkę zielonych jabłek
- 500 ml białego wina Gallo Family Chardonnay
- sól
- pieprz
- 320 g makaronu fussilli Agnesi
- 3 litry osolonego wrzątku
- 60 g startego sera parmezan
- 4 łodyżki tymianku
Sposób wykonania:
Na patelni na małym ogniu podduś czosnek, cebule, liście tymianku używając połowy przygotowanej oliwy z oliwek, dopóki cebula nie stanie się szklista. Dodaj grzyby i gotuj przez 8 minut, później dodaj jabłka i wino. Dopraw solą i pieprzem. Trzymaj na ogniu mieszając, dopóki wino nie wyparuje. Agnesi fusilli ugotuj w osolonej wodzie, odcedź i dodaj do sosu grzybowego. Dodaj resztę oliwy i parmezan. Dokładnie wymieszaj. Podziel pastę na 4 talerze i udekoruj łodygami tymianku.