Skąd wziął się Radler?
Obecnie "radler" to zwyczajowa nazwa kategorii lekkiego piwa z dodatkiem lemoniady. Jest to napój niskoalkoholowy (zwykle 2,5% alkoholu) będący połączeniem tych dwóch składników. Gatunek ten często nazywany jest beer – mixed drink . Najczęściej proporcje mieszania wynoszą 60% jasnego piwa i 40% lemoniady, chociaż możliwe są inne warianty. Przykładem czego jest np. Lech Shandy mieszany w stosunku 50:50. Połączenie w równej objętości jasnego lekkiego piwa z owocową lemoniadą.
Historia Radlera wywodzi się z południowych Niemiec. Według legendy jego historia rozpoczęła się w roku 1922, kiedy Franz Xaver Kugler, właściciel gospody Kugler-Alm w bawarskich Alpach gościł grupę rowerzystów górskich. Kończyło mu się piwo, a nie chcąc mieszać go z wodą stworzył dla swoich gości mieszankę piwa z sokiem cytrynowym, nazywając ją Radlermass. Słowo "Radler" oznacza w dialekcie bawarskim cyklistę, a "Mass" litr piwa.
Zobacz także: Jak degustować piwo? Tajemnice pracy sensoryka
Piwo z lemoniadą?
Napoje te często mają mętną konsystencję ze względu na zawartość świeżych cytrusowych soków. Smak Radlera ma zredukowaną goryczkę piwną ze względu na obecność lemoniady. Dlatego gatunek ten ma bardzo wysokie walory smakowe, doskonale gasi pragnienie, nie przytłacza zbyt intensywnym smakiem goryczy. Jest alternatywą dla osób, nie specjalnie przepadającymi za typową piwną goryczą, ale też dla tych miłośników piwa, którzy szukają czegoś nowego, niecodziennego, co doskonale orzeźwia w upalne dni.
Oprócz gotowych Radlerów sprzedawanych w butelkach lub puszkach można spotkać w pubach i restauracjach piwo świeżo zmieszane z lemoniadą. W przypadku napełnienia szklanki najpierw lemoniadą, a następnie piwem, napój taki mniej się pieni, przez co szybciej można go przyrządzić. Jednak, ze względu na fakt, że piwo zawierające alkohol jest lżejsze niż lemoniada, nie następuje pełne wymieszanie składników. Piwo (ponieważ zawiera alkohol) zajmuje górną część szklanki, lemoniada zaś dolną. W przypadku, kiedy do szklanki nalane zostanie najpierw piwo, następnie lemoniada, następuje pełne wymieszanie obu składników, choć samo nalewanie trwa dłużej, ze względu na silniejsze pienienie się napoju.
Europejski hit!
Mieszanki piwne można spotkać w całej Europie, gdzie są różnie nazywane. W Niemczech i Austrii nazywa się je "Radler", ale w Stanach Zjednoczonych i Anglii,czy Irlandii napój ten nosi nazwę "Shandy". W krajach niemieckojęzycznych można spotkać Radlery pod różnymi postaciami: w Szwajcarii, Włoszech i Francji nazywa się to połączenie piwne "Panache" ( z francuskiego słowa "zmieszane").
Zobacz także: Przekąski do piwa
W Szwajcarii można spotkać tzw. kwaśnego Radlera (Panasch sauer ) który jest mieszany z wodą mineralną zamiast lemoniady cytrynowej.W Bawarii często miesza się piwa pszeniczne z różnymi sokami cytrusowymi. Nawet czasem bananowym. W kilku regionach w środkowych Niemczech można spotkać połączenie ciemnego piwa z napojem malinowym zwany ‘’Ententeich’’. W Austrii można było spotkać mieszanki piwne z Coca-Colą co jest często żartobliwie nazywane Dieslem.
Owocowy zawrót głowy
Na polskim rynku obok owocowych Radlerów mamy jeszcze całą gamę piw smakowych – są to piwa pozbawione typowej goryczki. Piwa te również różnią się smakowo między sobą. W radlerach wyczuwa się delikatnie, ale jednak, goryczkę stonowaną nutą cytrusowej lemoniady. Natomiast piwa owocowe bardziej w smaku przypominają oranżady z różnym natężeniem nut owocowych (zależenie od wariantu.) i mają wyższą zawartość alkoholu.
Rynek piwa nasycony jest różnymi wariantami smakowymi będącymi alternatywną dla klasycznych lagerów. Bogactwo piw smakowych czy piw z lemoniadą jest ogromne? Zatem konsument ma z czego wybierać.
Polecamy: Piwa dolnej fermentacji - piwa typu lager