Picker-uppery są alkoholowe, ale nie posiadają charakteru „wybijania klina klinem” oraz bezalkoholowe, w skład których często wchodzą żółtka lub całe jajka, bulion, sok cytrynowy, ostre przyprawy itp. Ingrediencje, mające na celu odżywić organizm, pobudzić krążenie i wzmóc apetyt, a wiadomo, że pożywny posiłek po przepiciu najszybciej regeneruje siły. Rekonstruktorów samopoczucia nie można przesadnie traktować jako panacea na hang over – na kaca, ale na pewno są one jednym ze środków łagodzących skutki nadużycia alkoholu.
Picker-uppery są samodzielną grupą napojów, jednak wiele innych Mixed drinków ze wszystkich kategorii również charakteryzuje się podobnymi, wzmacniającymi i krzepiącymi właściwościami. Są to napoje zimne i gorące z odmiany short, long lub soft. Pite rano przed śniadaniem dla wskrzeszenia. Należą do nich: Sour, Fizz, Flip, Egg Nogg i niektóre Miscellaneous, jak: Bloody Mary, Peter Abbot, Red Eye, Salty Dog i inne, nastepnie napoje z grupy Coffee Drinks, przede wszystkim zaś „Ostrygi prerii” i wszelkie podobne do nich, leczniczo-podrażniające, bardzo pikantne mikstury wyciskające łzy z oczu, do których przyprawy podawane są według indywidualnego życzenia lub potrzeby konsumenta. Dla wielu amatorów tych szatańskich mikstur stanowią również drink zamykający wieczorne spotkanie z alkoholem.
Uznając niebagatelne znaczenie Picker-Upperu, każdy dobry barman powinien mieć zawsze na wszelki wypadek opowiednie ingrediencje, a nawet, poza alka-prim czy aspiryną, własne receptury, które pozwolą mu w każdej chwili przyrządzić doskonałą ostrygę prerii przywracającą siły gościom, nie znającym swych możliwości alkoholowych.
Zobacz także: Napoje mieszane - party drinks
Bloody Mary
Składniki:
2 miarki: Wódka,3 krople (zależnie od upodobań): Sos Tabasco,3 krople (zależnie od upodobań): Sos Worcester ,Odrobina: Sok z limonki, Szczypta: Sól, Szczypta: Pieprz, Dopełnić: Sok pomidorowy
Naczynie do przygotowania - szklanica barmańska na lodzie. Naczynie do podania - szklanka typu highball na lodzie.
Przygotowanie: Dopełnić sokiem pomidorowym, przelewać z jednej szklanicy do drugiej dopóki składniki się nie zmieszają. Lód zostaje w drinku.
Dekoracje Cytryna i/lub limonka, seler naciowy i/lub ogórek i/lub krewetka koktajlowa.
Zobacz także: Drinki warstwowe - technika przyrządzania