PARTY DRINKS, czyli napoje, które przygotowuje się dla większej liczby osób. Do ich wykonania potrzebne są duże, okazałe misy, czary, wazy lub dzbany, o poj. około 10 litrów. Z naczyń tych, po zmieszaniu wszystkich składników i odpowiednim oziębieniu, rozlewa się napój do przygotowanych szklanych filiżanek, czarek lub szklanych kubków. Te napoje przyrządza się 30 min., nie więcej niż 2 godziny, przed spotkaniem towarzyskim. Zależy to od rodzaju napoju i wymogów receptury.
Party drink wniesiony w odpowiedniej wazie i w odpowiednim momencie spotkania staje się prawdziwą ozdobą takiej imprezy, wzbudzając zrozumiałe zachwyty jej uczestników. Najpopularniejsze zimne Party drinks, które można pić przez cały rok, to: BOWL, CUP-WINE CUP(CRUCHON), PUNCH i SHRUB. Gorące napoje pije się raczej okazjonalnie, jednak w zimie cieszą się szczególna popularnością.
Polecamy: Drinki i koktajle - ABC dla początkujących
BOWL – czytaj boul, znaczy miska, czara.
Bowl jest lubianym napojem, znakomitym na wieczorne party lub do ugaszenia pragnienia i orzeźwienia w upalne popołudnia. Podobny do ponczu, jest lekkim napojem mieszanym, szprycerowanym, sporządzanym z win wytrawnych, raczej białych, cukru i rozmaitych owoców, jagód, a nawet ziół. Jeżeli jest przewaga owoców o zdecydowanie ciemnym zabarwieniu, wówczas należy stosować wino białe pół na pół z czerwonym lub różowe.
Stosowany dodatek aromatycznych z wódek i likierów jest niewielki i nie zawsze znajduje uzasadnienie. W zasadzie służy tylko do ustalenia smaku Bowl, a nie do wzbogacenia mocy. Jakość tego napoju zależy od wartości smakowej składników, a przede wszystkim od prawidłowego doboru owoców. Mogą to być owoce świeże, oczywiście w pełni dojrzałe i dorodne, również konserwowane lub mrożone, drobne i w większych ilościach. Im większa jest rozmaitość użytych owoców, tym lepszy będzie aromat i smak napoju, natomiast wybijający się smak któregoś z owoców nie jest dla Bowl korzystny.
Zobacz także: Ile kalorii ma alkohol?