Fizz z ginem
Fizz to całkiem spora grupa rozmaitych drinków, które zawierają alkohol, sok z cytryny i cukier. Składniki miesza się w shakerze, przelewa do szklanek i całość uzupełnia gazowaną wodą mineralną lub tonikiem. Obecność cukru sprawia, że sok cytrynowy nie wydaje się tak kwaśny, a jednak orzeźwia i pobudza. Najbardziej klasycznym drinkiem z tej kategorii jest słynny Gin Fizz. Powstał w latach dwudziestych w Stanach i istnieje kilka jego wersji. W tej najbardziej klasycznej w shakerze umieszczamy pokruszony lód oraz gin (40 ml), sok z jednej cytryny i syrop z cukru (2 łyżeczki), mieszamy, w szklance dopełniamy wodą gazowaną. Jeśli do shakera dorzucimy także białko jajka, to powstanie Silver Fizz, a żółtko utworzy Golden Fizz. W Green Fizz pojawia się likier miętowy, a w Diamond Fizz dodatek staje się bardzo ekskluzywny, do podstawowego zestawu dolewamy bowiem szampana.
Zobacz także: Granita - włoski pomysł na upał
Radosny cobbler
Ta grupa drinków wydaje się nie mieć ograniczeń w tworzeniu letnich kompozycji. Są to drinki niskoprocentowe, więc można je bezpiecznie popijać w letnie wieczory wśród przyjaciół. Dodaje się do nich lód, przez co są naprawdę orzeźwiające. Poza podstawowym alkoholem pojawiają się w nich soki owocowe, likiery smakowe i nierzadko także gazowana woda mineralna. Można na przykład różne owoce pokroić w kostkę i umieścić w dużym kieliszku naprzemiennie z kostkami lodu. Następnie zalać wódką, campari (po 30 ml) i wodą mineralną. Na wierzch jeszcze dorzucamy jakiś owoc. Taki drink na pewno poprawi samopoczucie. Wódkę można zastąpić dowolnym mocnym alkoholem, owoce można nabić na szpadkę i zanurzyć w drinku, a nie zalewać. Można je też wycisnąć i do drinka podać w formie soku. Ograniczeniem jest nasza wyobraźnia.
Zobacz także: Jak przygotować Belliniego?