Grzaniec z czerwonego wina z jałowcem
Składniki:
- Czerwone wino
- Miód
- Goździki
- Cynamon
- Kardamon
- Ziarna jałowca
- Kandyzowana skórka pomarańczowa
Przygotowanie:
Wino przelej do garnka i gotuj na małym ogniu, ważne, aby nie doprowadzić do wrzenia, bo wtedy alkohol będzie wyparowywał, a nie o to nam chodzi. Do wina dodaj dwie łyżki miodu i skórkę pomarańczową, wsyp pozostałe przyprawy, mieszaj całość. Następnie wystarczy przelać wino do glinianych kubeczków (ewentualnie kieliszki wykonane z grubego szkła) i rozkoszować się jego smakiem. Pamiętaj, grzaniec jest najlepszy, gdy jest ciepły.
Grzaniec z czerwonego wina z żurawiną
Składniki:
- Czerwone wino
- Miód
- Goździki
- Świeży imbir
- Mandarynka
- Garść suszonej żurawiny i rodzynek
Przygotowanie:
Postępujemy identycznie jak w przypadku pierwszego grzańca, dodatkowo obieramy mandarynkę ze skórki, kroimy na cząstki i dodajemy do wina. Niewielki kawałek imbiru kroimy drobniej i wkładamy do garnka, dodajemy żurawinę i rodzynki.
Zobacz też: Grzaniec - wino z dodatkami
Grzaniec piwny z suszonymi jabłkami
Składniki:
- Piwo
- Sok malinowy
- Goździki
- Cynamon
- Miód lub cukier (dowolnie)
- Suszone plastry jabłek
Przygotowanie:
Piwo wlewamy do garnka, nie doprowadzamy do zagotowania. Dodajemy miód (lub cukier), mieszamy. Wlewamy sok, dodajemy przyprawy i plastry jabłek. Podajemy na gorąco, najlepiej w kuflu z przykrywką, dzięki temu piwo dłużej będzie ciepłe.
Polecamy: Bożonarodzeniowe wino grzane