Nietypowe pomysły na grzańca

Grzaniec z przyprawami. fot. Fotolia
Grzane wino lub piwo, przygotowane z dodatkiem aromatycznych przypraw i owoców, to pozycja obowiązkowa, gdy za oknem ciemno, szaro i zimno. Do przygotowania grzańca można wykorzystać ulubione dodatki, obowiązuje pełna dowolność. Poniżej przedstawiamy wam trzy pomysły na aromatycznego grzańca, który z pewnością zasmakuje wszystkim fanom grzanych trunków.
/ 12.12.2012 10:52
Grzaniec z przyprawami. fot. Fotolia

Grzaniec z czerwonego wina z jałowcem

Składniki:

  • Czerwone wino
  • Miód
  • Goździki
  • Cynamon
  • Kardamon
  • Ziarna jałowca
  • Kandyzowana skórka pomarańczowa

Przygotowanie:

Wino przelej do garnka i gotuj na małym ogniu, ważne, aby nie doprowadzić do wrzenia, bo wtedy alkohol będzie wyparowywał, a nie o to nam chodzi. Do wina dodaj dwie łyżki miodu i skórkę pomarańczową, wsyp pozostałe przyprawy, mieszaj całość. Następnie wystarczy przelać wino do glinianych kubeczków (ewentualnie kieliszki wykonane z grubego szkła) i rozkoszować się jego smakiem. Pamiętaj, grzaniec jest najlepszy, gdy jest ciepły.

Grzaniec z czerwonego wina z żurawiną

Składniki:

  • Czerwone wino
  • Miód
  • Goździki
  • Świeży imbir
  • Mandarynka
  • Garść suszonej żurawiny i rodzynek

Przygotowanie:

Postępujemy identycznie jak w przypadku pierwszego grzańca, dodatkowo obieramy mandarynkę ze skórki, kroimy na cząstki i dodajemy do wina. Niewielki kawałek imbiru kroimy drobniej i wkładamy do garnka, dodajemy żurawinę i rodzynki.

Zobacz też: Grzaniec - wino z dodatkami

Grzaniec piwny z suszonymi jabłkami

Składniki:

  • Piwo
  • Sok malinowy
  • Goździki
  • Cynamon
  • Miód lub cukier (dowolnie)
  • Suszone plastry jabłek

Przygotowanie:

Piwo wlewamy do garnka, nie doprowadzamy do zagotowania. Dodajemy miód (lub cukier), mieszamy. Wlewamy sok, dodajemy przyprawy i plastry jabłek. Podajemy na gorąco, najlepiej w kuflu z przykrywką, dzięki temu piwo dłużej będzie ciepłe.

Polecamy: Bożonarodzeniowe wino grzane

Redakcja poleca

REKLAMA