Kompot z mirabelek fot. Adobe Stock

Kompot z mirabelek - przepis na słodki i zdrowy napój

Mirabelki to słodkie żółte śliwki, które mają dobroczynne działanie dla przewodu pokarmowego. Kompot z mirabelek jest słodki i aromatyczny, wygląda jak bursztynowy skarb.
Edyta Liebert / 20.08.2020 20:41
Kompot z mirabelek fot. Adobe Stock

Mirabelka to niedoceniany podgatunek śliwy, który jest coraz rzadziej spotykany. Dojrzałe mirabelki są niezwykle esencjonalne w smaku, a przetwory z nich - w tym kompot z mirabelek - to kwintesencja słodyczy.

Przepis na kompot z mirabelek

Składniki:

  • 1 kg mirabelek,
  • 200 g cukru,
  • 0,5 l wody.

Sposób przygotowania:

  1. Mirabelki na kompot dokładnie umyj i wydryluj - chyba, że nie przeszkadzają ci pestki.
  2. Wodę z cukrem zagotuj - możesz też dodać 100 ml białego wina lub laskę cynamonu dla smaku.
  3. Gdy cukier do kompotu z mirabelek się rozpuści, dodaj żółte śliwki i ponownie zagotuj. Tak przygotowany kompot z mirabelek wlewaj jeszcze gorący do słoików i pasteryzuj lub pij od razu. Świetnie działa na perystaltykę jelit.

Artykuł pierwotnie opublikowany 03.07.2011.

Przepisy na kompoty: Delikatny kompot z gruszekKompot z agrestuKompot z czereśni