Październik to idealna pora na sporządzenie domowego wina z ciemnych winogron. Przygotowanie tego trunku wymaga nieco więcej pracy niż produkcja wina z jasnych winogron. Warto jednak pokusić się o zrobienie go samodzielnie. Potrzebny jest tzw. balon z rurką fermentacyjną, 10 kg ciemnych winogron, 3 litry wody, 0,7 kg cukru - powstanie wino o mocy 10%. Proces fermentacji trwa około 6 tygodni.
Nic tak nie ucieszy, jak domowe wino z ciemnych winogron. Poza tym taki domowy przysmak zawsze będzie dobrą okazją do zaproszenia kilkorga przyjaciół i wspólnego raczenia się smakiem domowego wina.
Jeżeli mamy do dyspozycji typowo winne odmiany winogron, można spróbować zrobić wino gronowe, czyli bez dodatku wody. Jego smak będzie bogatszy i nieco głębszy niż tego z dodatkiem wody. Wszystko zależy jednak od ilości i jakości posiadanych owoców i od tego, ile wina chcemy uzyskać.
Jak zrobić wino owocowe domowej roboty?
Poniżej przedstawiamy przepis na domowe wino z ciemnych winogron według tradycyjnej metody.
Należy pamiętać, że moc wina regulujemy za pomocą łączenia odpowiedniej ilości winogron i cukru.
Wino z winogron: ile procent w winie?
Przede wszystkim należy ustalić, czy chcemy otrzymać wysokoprocentowy trunek, czy nieco słabszy.
Proporcje mogą rozkładać się następująco: do przyrządzenia 10 litrów wina 10% potrzeba 10,5 kg owoców, 3 litry wody i 0,7 kg cukru, natomiast do uzyskania takiej samej ilości wina 18% potrzeba już 12 kg owoców i 2,3 kg cukru i zero wody.
Cukier można zastąpić rodzynkami z założeniem, że zawartość cukru w rodzynkach to 50%, czyli zamiast 1kg cukru można dodać 2 kg rodzynek.
Od czego zacząć przygotowanie domowego wina?
Oczywiście od skompletowania składników i potrzebnych przyrządów. Jeżeli chodzi o naczynie, to na pewno niezbędny jest tzw. balon z rurką fermentacyjną. Można go kupić nawet przez Internet, to chyba najłatwiejsza i najwygodniejsza droga - produkt zostanie dowieziony do domu.
Jeżeli już mamy w czym zrobić nasze domowe wino, pora pomyśleć nad tym, jak je przygotować.
Przepis na domowe wino z winogron 10%:
Składniki:
- 10 kg ciemnego winogrona
- 3 litry wody
- 0,7 kg cukru
- Opcjonalnie drożdże fermentacyjne
Jak dobrać wino do sera? Krótki poradnik
Sposób przygotowania domowego wina:
- Umyć i obrać ze skórki owoce. Należy to zrobić dość skrupulatnie, ponieważ w winogronach mogą znajdować się muszki czy pajączki.
- Następnie zgnieść owoce na jednolitą masę, najlepiej widelcem, nie miksować.
- W 3 litrach wody rozpuścić cukier i ewentualnie dodać drożdże (nie są konieczne).
- Tak przygotowane składniki łączymy – zalewamy wodą owoce i całość przelewamy do balonu, zatykamy go rurką fermentacyjną.
- Trzeba pamiętać, aby codziennie przynajmniej raz zamieszać wino, aby pozbyć się osadu.
- Proces fermentacji powinien odbywać się w temperaturze ok. 18 °C i trwać 6 tygodni.
- Po tym czasie zlewamy za pomocą rurki otrzymany sok z winogron i następnie zalewamy go ponownie 7 litrami wody na kolejne 6 tygodni.
- Trunek powinien dojrzewać w ciemnym, chłodnym miejscu. Domowe wino gotowe jest do spożycia po około pół roku leżakowania.