Wino, winogrona, beczka, kieliszki, alkohol. Fot. Fotolia/ Edipresse fot. Fotolia

Domowe wino z ciemnych winogron - przepis składniki i przygotowanie

Domowe wino z ciemnych winogron warto zrobić w październiku, kiedy owoce są w pełni dojrzałe. Spróbuj!
Weronika Kwaśniak / 09.10.2018 12:31
Wino, winogrona, beczka, kieliszki, alkohol. Fot. Fotolia/ Edipresse fot. Fotolia

Październik to idealna pora na sporządzenie domowego wina z ciemnych winogron. Przygotowanie tego trunku wymaga nieco więcej pracy niż produkcja wina z jasnych winogron. Warto jednak pokusić się o zrobienie go samodzielnie. Potrzebny jest tzw. balon z rurką fermentacyjną, 10 kg ciemnych winogron, 3 litry wody, 0,7 kg cukru - powstanie wino o mocy 10%. Proces fermentacji trwa około 6 tygodni.

Nic tak nie ucieszy, jak domowe wino z ciemnych winogron. Poza tym taki domowy przysmak zawsze będzie dobrą okazją do zaproszenia kilkorga przyjaciół i wspólnego raczenia się smakiem domowego wina.

Jeżeli mamy do dyspozycji typowo winne odmiany winogron, można spróbować zrobić wino gronowe, czyli bez dodatku wody. Jego smak będzie bogatszy i nieco głębszy niż tego z dodatkiem wody. Wszystko zależy jednak od ilości i jakości posiadanych owoców i od tego, ile wina chcemy uzyskać.

Jak zrobić wino owocowe domowej roboty?

Poniżej przedstawiamy przepis na domowe wino z ciemnych winogron według tradycyjnej metody.

Należy pamiętać, że moc wina regulujemy za pomocą łączenia odpowiedniej ilości winogron i cukru.

Wino z winogron: ile procent w winie?

Przede wszystkim należy ustalić, czy chcemy otrzymać wysokoprocentowy trunek, czy nieco słabszy.
Proporcje mogą rozkładać się następująco: do przyrządzenia 10 litrów wina 10% potrzeba 10,5 kg owoców, 3 litry wody i 0,7 kg cukru, natomiast do uzyskania takiej samej ilości wina 18% potrzeba już 12 kg owoców i 2,3 kg cukru i zero wody.
Cukier można zastąpić rodzynkami z założeniem, że zawartość cukru w rodzynkach to 50%, czyli zamiast 1kg cukru można dodać 2 kg rodzynek.

Od czego zacząć przygotowanie domowego wina?

Oczywiście od skompletowania składników i potrzebnych przyrządów. Jeżeli chodzi o naczynie, to na pewno niezbędny jest tzw. balon z rurką fermentacyjną. Można go kupić nawet przez Internet, to chyba najłatwiejsza i najwygodniejsza droga - produkt zostanie dowieziony do domu.
Jeżeli już mamy w czym zrobić nasze domowe wino, pora pomyśleć nad tym, jak je przygotować.

Przepis na domowe wino z winogron 10%:

Składniki:

  • 10 kg ciemnego winogrona
  • 3 litry wody
  • 0,7 kg cukru
  • Opcjonalnie drożdże fermentacyjne

Jak dobrać wino do sera? Krótki poradnik

Sposób przygotowania domowego wina:

  1. Umyć i obrać ze skórki owoce. Należy to zrobić dość skrupulatnie, ponieważ w winogronach mogą znajdować się muszki czy pajączki.
  2. Następnie zgnieść owoce na jednolitą masę, najlepiej widelcem, nie miksować.
  3. W 3 litrach wody rozpuścić cukier i ewentualnie dodać drożdże (nie są konieczne).
  4. Tak przygotowane składniki łączymy – zalewamy wodą owoce i całość przelewamy do balonu, zatykamy go rurką fermentacyjną.
  5. Trzeba pamiętać, aby codziennie przynajmniej raz zamieszać wino, aby pozbyć się osadu.
  6. Proces fermentacji powinien odbywać się w temperaturze ok. 18 °C i trwać 6 tygodni.
  7. Po tym czasie zlewamy za pomocą rurki otrzymany sok z winogron i następnie zalewamy go ponownie 7 litrami wody na kolejne 6 tygodni.
  8. Trunek powinien dojrzewać w ciemnym, chłodnym miejscu. Domowe wino gotowe jest do spożycia po około pół roku leżakowania.
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (55)
/28.09.2019 08:37
Z winogron nie sciaga sie skorki. W zyciu nie slyszalem wiekszej glupoty. Ktos kto pisze takie rzeczy ma takie pojecie o robieniu wina jak weterynarz o budownictwie.
/08.11.2018 11:31
Witam, jestem w tym temacie laikiem więc zrobiłem tak jak w tym przepisie tylko wszystkiego x2 tzn. 2x wiecej owoców,cukru i wody. Mineło 9 dni no i coś fermentuje i teraz moje pytanie.. Czy da się jeszcze z tego zrobić dobre wino? Skoro piszecie że wody się nie dolewa...
/25.10.2018 21:14
10kg winogron to około 7 l soku, przy dobrej prasie. Jak dodamy do tego 3l wody to wyjdzie pusty w smaku szczoch, o ile wyjdzie. Do szlachetnych win gronowych NIGDY nie dodaje się wody!!!! Druga rzecz kto tu takie wierutne "piechdoły" popełnił, żeby winogrona ze skórek obierać???? Mieszaniem nie pozbędziesz się osadu "tfurco piechduł"!!! NO PADŁEM!!! OPCJONALNIE dodajemy droż∂że :D:D:D:D:D:D:D
POKAŻ KOMENTARZE (52)