Deser lodowy tartufo - przepis składniki i przygotowanie
Tartufo to bardzo elegancki deser, doskonałe zwieńczenie świątecznego obiadu.
Opublikowano: 21.07.2014, 10:22
Reklama
Czas przygotowania: 180 min
Ilość porcji: 6
Stopień trudności: Średnie
Składniki:
- 600 ml jasnych lodów
- 12 kandyzowanych wiśni
- 2 łyżki likieru wiśniowego
- 20 dag czekolady deserowej
- 2 łyżki masła
- łyżeczka oleju
- 4 łyżki posiekanych orzechów włoskich
Reklama
Na sos malinowy:
- 5–6 łyżek dżemu malinowego
- kieliszek czerwonego wina
Do dekoracji:
- maliny
Przygotowanie:
Sprawdź przepis na deser lodowy tartufo!
- Wiśnie nakłuj wykałaczką, skrop likierem i odstaw. Łyżką uformuj z lodów 12 kulek, włóż do zamrażalnika na kilka godzin.
- Kulki lodów kolejno wyjmuj, przekrajaj na połówki.
- Włóż do środka wiśnie, złącz połówki kulek i ponownie mocno zamroź.
- Czekoladę połam na kawałki, włóż do miseczki.
- Dodaj masło oraz olej i roztop, ogrzewając na parze.
- Roztopioną czekoladę wymieszaj, ostudź do temperatury pokojowej.
- Wyjmuj kulki lodów z zamrażalnika, smaruj czekoladą, posypuj posiekanymi orzechami i znowu włóż do zamrażalnika.
- Na sos malinowy: zagotuj wino z dżemem malinowym. Sos przetrzyj przez sitko. Trufle lodowe ułóż na talerzykach deserowych, polej dookoła malinowym sosem i udekoruj malinami.
Przepis z "Pani domu"
Reklama
Sprawdź inne przepisy na letnie desery:
Krem waniliowy - przepis
Sernik miętowy na zimno - przepis
Sorbet cytrynowy - przepis
Reklama
Reklama
Reklama