PRZEPIS NA CIASTO DO PIZZY: spód do pizzy i inne
Dobry przepis na ciasto do pizzy to sekret każdej dobrej gospodyni –sprawdź przepisy na puszysty lub warzywny spód!

Przepis na ciasto do pizzy to ważny element dobrego przygotowania włoskiego dania. Puszyste ciasto otrzymamy poprzez wymieszanie wcześniej przesianej mąki z drożdżami w wersji instant lub świeżych. Dla wszystkich tych na diecie dobrym rozwiązaniem będzie spód z kalafiora. Zobacz jak przygotować doskonałą pizzę za każdym razem!
Puszyste ciasto na pizzę
Oto składniki na puszyste ciasto na pizzę:
- 300 ml wody
- szczypta soli
- szczypta cukru
- 3 szklanki mąki
- 30 ml oliwy z oliwek
Jak zrobić puszyste ciasto na pizzę?
Wodę, drożdże i cukier umieszczamy w dużej misce. Odstawiamy na 5-10 minut aż utworzy się piana. Po tym czasie wsypujemy mąkę. Dokładnie zagniatamy całość przez około 15 minut. Smarujemy wierzch oliwą z oliwek i wkładamy ponownie do miski w formie zwartej kuli. Pozostawiamy na godzinę w ciepłym miejscu, aby drożdże zaczęły pracować. Ponownie ugniatamy ciasto i rozwałkowujemy na wybraną przez nas grubość. Dodajemy ulubione składniki i pieczemy przez pół godziny w temperaturze 190 stopni. Jeżeli przygotujemy większą ilość ciasta na pizzę, możemy odłożyć jego część do zamrożenia.
Spody do pizzy
Spód do pizzy w wersji warzywnej:
- kalafior
- 150 g mielonych migdałów lub orzechów
- 3 jajka
- oregano
- suszona papryka
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
Jak zrobić spód do pizzy z kalafiora?
Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni Celsjusza. Dokładnie obmywamy kalafior pod bieżącą wodą i ucinamy różyczki pozostawiając liście i wewnętrzną część. Przekładamy osuszone warzywo do blendera miksując na niewielkie drobinki wielkości ryżu. Podgrzewamy w misce w mikrofali przez 3 minuty do miękkości. Następnie w blenderze mielimy drobno migdały lub orzechy. Możemy użyć również moździerza. Doprawiamy solą, pieprzem, papryką oraz oregano. Całość mieszamy z roztrzepanymi jajkami. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez 20 minut. Na tak przygotowanym spodzie do pizzy możemy ułożyć ulubione składniki w dowolnej formie i zapiec z serem.
Przepis na pizzę na cienkim cieście
Oto składniki na pizzę na cienkim cieście:
- szklanka wody
- łyżeczka drożdży instant
- szczypta soli
- 2 szklanki mąki
Jak zrobić pizzę na cienkim cieście?
Wodę mieszamy razem z solą oraz drożdżami. Czekamy od 5-10 minut, aż utworzy się gęsta piana. Wsypujemy wcześniej przesianą mąkę. Dokładnie ugniatamy w misce przez około 10 minut do uzyskania zwartej konsystencji. Odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia i lepszej aktywizacji drożdży. Po tym czasie rozwałkowujemy i układamy dowolnie wybrany sos i składniki. Pieczemy przez 20 minut w temperaturze 190 stopni Celsjusza.
Sprawdź przepisy z innych książek kucharskich redakcji Polki.pl