Reklama
Czas przygotowania: 50 min
Ilość porcji: 8
Stopień trudności: Średnie
Składniki:
  • 1,2 kg mielonego z indyka
  • 3 papryki kolorowe
  • 1 średnia cebula
  • 20 dag fety w kostkach
  • 10 dag zielonych oliwek
  • 5 łyżek kaszki kukurydzianej
  • 2 jajka
  • 3 ząbki czosnku
  • łyżka ostrej musztardy
  • 6 łyżek oleju
  • 4 gałązki rozmarynu
  • sól, pieprz
Reklama

Dodatki:

  • łyżka masła
  • 2–3 łyżki bułki tartej
Przygotowanie:
Reklama
  1. Warzywa oczyść. Papryki oraz cebulę pokrój w kostkę. Przesmaż na 3 łyżkach oleju razem z posiekanym czosnkiem. Ostudź.
  2. Mięso wymieszaj z jajkami, kaszką, musztardą, szczyptą soli oraz sporą ilością pieprzu. Dodaj oliwki, osączoną fetę i podsmażone warzywa. Dobrze wymieszaj.
  3. Foremkę wysmaruj masłem i obsyp bułką tartą. Nałóż masę mięsną, wyrównaj powierzchnię. Posmaruj pozostałym olejem, obłóż gałązkami rozmarynu. Dociśnij zioła do masy.
  4. Naczynie wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 st. Piecz około 80 minut.
  5. Pieczeń rzymską możesz podawać zarowno na ciepło jak i na zimno.
Reklama
Reklama
Reklama