Reklama
Stopień trudności: Średnie
Składniki:
  • 70 dag mielonego twarogu
  • 10 dag cukru
  • torebka cukru waniliowego
  • 5 żółtek
  • 20 dag masła
  • szklanka śmietanki tortowej (36-proc.)
  • laska wanilii
  • 10 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 10 dag rodzynek
  • kieliszek rumu do namoczenia rodzynek
  • 10 obranych posiekanych migdałów
  • kandyzowane owoce i bakalie do dekoracji
Reklama
Przygotowanie:
  1. Śmietankę zagotuj z rozkrojoną wzdłuż laską wanilii. Zestaw z ognia, przykryj i pozostaw do naciągnięcia i ostygnięcia. Usuń wanilię.
  2. Żółtka utrzyj na puszysty krem z cukrem. Dolej śmietankę, wymieszaj. Wstaw do naczynia z gorącą wodą i mieszając, ogrzewaj, aż masa zgęstnieje, ale uważaj, aby jej nie zagotować, bo się zetnie.
  3. Masę zestaw z ognia, dodaj ser, miękkie masło, cukier waniliowy, posiekaną kandyzowaną skórkę pomarańczową, posiekane migdały oraz rodzynki namoczone w rumie. Masę dokładnie wymieszaj.
  4. Przygotowaną masę umieść w kilku małych lub w jednej większej formie z dziurkami. Przyciśnij obciążonymi talerzykami. Wstaw do lodówki na 12 godzin.
  5. Po tym czasie paschę wytrząśnij z foremek. Fantazyjnie udekoruj kandyzowanymi i suszonymi owocami.
Reklama

Przepis na wielkanocną paschę z bakaliami znajdziesz także na Gotujmy.pl!

Reklama
Reklama
Reklama