Mostek cielęcy faszerowany - przepis składniki i przygotowanie
Pomysł na wykwintny, odświętny obiad - zachwyci twoich gości!
Opublikowano: 11.03.2014, 09:01
Reklama
Czas przygotowania: 220 min
Ilość porcji: 10
Stopień trudności: Średnie
Składniki:
- 1 mostek cielęcy o wadze 1-1,20 kg
- 7 jajek
- 10 dag sera cheddar
- 1 cebula
- 1/4 pęczka koperku
- 3 łyżki bułki tartej
- sok z połowy cytryny
- 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
- sól
- pieprz
- 6 łyżek oleju
- 1/2 szklanki wina białego (lub bulionu cielęcego)
Reklama
Przygotowanie:
Sprawdź przepis na mostek cielęcy faszerowany!
- Opłukane mięso natrzyj sokiem z cytryny, solą oraz pieprzem.
- Odstaw do lodówki na 1 godzinę.
- Ugotuj na twardo 6 jajek, obierz i bardzo drobno posiekaj.
- Wymieszaj z tartym serem, surowym jajkiem, bułką tartą, posiekanym koperkiem, dopraw solą, pieprzem, rozmarynem.
- Masę rozłóż na mięsie, zwiń tworząc roladę, zasznuruj nitką kuchenną.
- Mięso obsmaż na 4 łyżkach oleju, przełóż do brytfanny, polej winem i szklanką wody.
- Obłóż gałązkami rozmarynu.
- Piecz 2 godziny w 190 stopniach, często polewając powstałym sosem.
- W połowie pieczenia można pieczeń przykryć folią aluminiową.
Reklama
Sprawdź inne pomysły na mięsne dania:
Karkówka z zielonym pieprzem - przepis
Boczek pieczony faszerowany - przepis
Polędwiczki w orzechach - przepis
Reklama
Reklama
Reklama