Reklama
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
  • tuszka kurczaka
  • 10 cienkich plastrów boczku wędzonego
  • przyprawa do kurczaka
  • 40 dag małych pieczarek
  • 2 łyżki masła
  • sól
  • pieprz
Reklama
Przygotowanie:

Zobacz przepis na kurczaka w boczku!

  1. Kurczaka opłucz, osusz, natrzyj przyprawą.
  2. Odstaw na 30 minut do lodówki. Po tym czasie obłóż plastrami boczku.
  3. Przełóż do brytfanny lub naczynia żaroodpornego, wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 90 minut w temperaturze 180 stopni C.
  4. Pieczarki oczyść, usmaż na rozgrzanym maśle.
  5. Pod koniec smażenia oprósz obficie solą i świeżo mielonym pieprzem.
  6. Podawaj do kurczaka.
Reklama

Zobacz inne pomysły na dania z kurczaka:

Kurczak z warzywami - przepis
Skrzydełka w miodzie - przepis

Kurczak po polsku - przepis Magdy Gessler

Reklama
Reklama
Reklama