Karkówka pieczona - przepis
Pyszny sos przygotujesz na bazie sosu z pieczenia. Połącz go ze 150 ml wytrawnego wina i gotuj, aż odparuje połowa płynu. Dopraw do smaku, ewentualnie zagęść mąką.

- Irena Piotrak
Opublikowano: 27.03.2013, 05:17
Reklama
Ilość kalorii: 400
Czas przygotowania: 110 min
Ilość porcji: 8
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
- 1,5 kg karkówki
- 150 ml wody
- 2 cebule
- 1 marchewka
- 2 ząbki czosnku
- gałązka tymianku
- 100 ml octu winnego
- 1 strąk papryki
- sól
- pieprz
Reklama
Przygotowanie:
- Mięso natrzyj solą i pieprzem. Umieść w dopasowanym naczyniu.
- Jedną cebulę, marchewkę i czosnek obierz, pokrój, zalej wodą, zagotuj. Dodaj tymianek, gotuj 3 min, wystudź. Wymieszaj z octem. Marynatą zalej mięso. Odstaw je na dobę w chłodne miejsce, obracaj co kilka godzin.
- Warzywa z marynaty umieść na dnie brytfanny. Połóż na nich mięso. Piecz ok. godziny w 200 st. C, polewając marynatą. Dodaj pokrojoną cebulę i paprykę, piecz jeszcze ok. 30 min w temp. 180 st. C.
Reklama
Reklama
Reklama