Tarator - przepis składniki i przygotowanie
Pyszny chłodnik!

Opublikowano: 21.05.2015, 05:41
Reklama
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
- 800 ml jogurtu naturalnego
- 4 łyżki śmietany
- 2 długie ogórki
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- pęczek koperku
- 10 dag łuskanych orzechów włoskich
- sól
- pieprz
Reklama
Przygotowanie:
Zobacz przepis na tarator! Połączenie kwaśnego jogurtu, ostrego czosnku i świeżego ogórka jest kompozycją, która orzeźwia i wspaniale smakuje latem. Grecy i Turcy proponują ją w formie kremu do nabierania bułką, albo jako zimny sos. Bułgarzy stworzyli wersję z orzechami, które dodają potrawie finezji. Tarator po polsku pyszny jest z tartymi rzodkiewkami lub pieczonymi burakami.
- Jogurt dokładnie wymieszaj ze śmietaną, wstaw do lodówki.
- Ogórki umyj, obierz, pokrój w drobną kostkę albo zetrzyj na dużych oczkach.
- Ząbki czosnku przepuść przez praskę, rozetrzyj z solą i oliwą.
- Koperek opłucz, posiekaj.
- Orzechy dość grubo posiekaj.
- Jogurt wymieszaj z rozdrobnionymi składnikami, przypraw.
- Wstaw na godzinę do lodówki.
Reklama
Zobacz inne dania kuchni świata:
Kurczak po hindusku - przepis
Grecka musaka - przepis
Farfalle z ośmiornicą - przepis
Reklama
Reklama
Reklama