Najpopularniejsze ciasto świąteczne Wielkiej Brytanii, które należy przygotować już kilka tygodni wcześniej. Pachnie przepięknie a ilością bakalii wygrywa z większością znanych nam ciast.
Jak przygotować Christmas cake?
Zobacz także: Christmas pudding
Tradycyjnemu Christmas cake charakter nadają bakalie, przyprawy i alkohol. W jego skład wchodzą również masło, brązowy cukier, marmolada, suszone owoce, jajka, skórka pomarańczowa i cytrynowa, mąka i esencja migdałowa.
- 500g rodzynek
- 600g sułtanek
- 200g kandyzowanych czereśni lub wiśni
- 250g suszonej żurawiny
- 5-6 kostek kandyzowanego imbiru
- 200ml brandy
- 300g masła
- 250g brązowego cukru
- skórka otarta z jednej pomarańczy i cytryny
- 6 jajek
- 3 łyżki marmolady pomarańczowej
- 500g mąki pszennej
- 1 1/2 łyżeczki mieszanki piernikowej
- 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
- 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego
- 1/4 łyżeczki soli
- więcej brandy do podlewania ciasta
Przygotowanie:
Bakalie i owoce zalewamy w osobnym naczyniu brandy i odstawiamy na noc, aby nasiąknęły alkoholem. Masło ucieramy z cukrem, dodajemy jajka i marmoladę, mąkę, przyprawy, skórki z cytryny i pomarańczy oraz namoczone wcześniej bakalie i ekstrakt migdałowy. Całość mieszamy i przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Czas pieczenia Christmas cake wynosi około 2,5 godzin w temperaturze150°C, dlatego należy do niego często zaglądać oraz dobrze zabezpieczyć przed przypaleniem. Po upieczeniu od razu zalewamy ciasto dwiema łyżkami brandy i zaraz potem owijamy szczelnie folią aluminiową. Następnie ciasto odstawiamy na 4 tygodnie i co jakiś czas podlewamy brandy.
Zobacz także: Przepis na likier pomarańczowy
Nowy styl bożonarodzeniowego ciasta
Jednak Christmas cake, jakie możemy spotkać na świecie, różni się znacznie od tradycyjnego wypieku o tej nazwie. Christmas cake popularne również na Filipinach, w Japoni i Irlandii coraz częściej przypomina raczej misternie popisy cukierników, ozdobione figurkami Mikołajów, domków, skarpet i choinek. Nie przypomina nawet w smaku bakaliowego ciasta, to raczej tort o ciężkim, słodkim kremie z dużą ilością bitej śmietany, owoców i słodkich dodatków.
Zobacz także: Zwyczaje wigilijne w Europie