Czym jest Christmas cake?

Christmas cake.
Christmas cake to angielski przysmak świąteczny - oto niezwykłe bożonarodzeniowe ciasto!
/ 12.12.2011 15:31
Christmas cake.

Najpopularniejsze ciasto świąteczne Wielkiej Brytanii, które należy przygotować już kilka tygodni wcześniej. Pachnie przepięknie a ilością bakalii wygrywa z większością znanych nam ciast.

Jak przygotować Christmas cake?

Zobacz także: Christmas pudding

Tradycyjnemu Christmas cake charakter nadają bakalie, przyprawy i alkohol. W jego skład wchodzą również masło, brązowy cukier, marmolada, suszone owoce, jajka, skórka pomarańczowa i cytrynowa, mąka i esencja migdałowa.

  • 500g rodzynek
  • 600g sułtanek
  • 200g kandyzowanych czereśni lub wiśni
  • 250g suszonej żurawiny
  • 5-6 kostek kandyzowanego imbiru
  • 200ml brandy
  • 300g masła
  • 250g brązowego cukru
  • skórka otarta z jednej pomarańczy i cytryny
  • 6 jajek
  • 3 łyżki marmolady pomarańczowej
  • 500g mąki pszennej
  • 1 1/2 łyżeczki mieszanki piernikowej
  • 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego
  • 1/4 łyżeczki soli
  • więcej brandy do podlewania ciasta

Przygotowanie:

Bakalie i owoce zalewamy w osobnym naczyniu brandy i odstawiamy na noc, aby nasiąknęły alkoholem. Masło ucieramy z cukrem, dodajemy jajka i marmoladę, mąkę, przyprawy, skórki z cytryny i pomarańczy oraz namoczone wcześniej bakalie i ekstrakt migdałowy. Całość mieszamy i przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Czas pieczenia Christmas cake wynosi około 2,5 godzin w temperaturze150°C, dlatego należy do niego często zaglądać oraz dobrze zabezpieczyć przed przypaleniem. Po upieczeniu od razu zalewamy ciasto dwiema łyżkami brandy i zaraz potem owijamy szczelnie folią aluminiową. Następnie ciasto odstawiamy na 4 tygodnie i co jakiś czas podlewamy brandy.

Zobacz także: Przepis na likier pomarańczowy

Nowy styl bożonarodzeniowego ciasta

Jednak Christmas cake, jakie możemy spotkać na świecie, różni się znacznie od tradycyjnego wypieku o tej nazwie. Christmas cake popularne również na Filipinach, w Japoni i Irlandii coraz częściej przypomina raczej misternie  popisy cukierników, ozdobione figurkami Mikołajów, domków, skarpet i choinek. Nie przypomina nawet w smaku bakaliowego ciasta, to raczej tort o ciężkim, słodkim kremie z dużą ilością bitej śmietany, owoców i słodkich dodatków.

Zobacz także: Zwyczaje wigilijne w Europie

Redakcja poleca

REKLAMA