Przygotowanie: 70 min.
Porcja: 285 kcal
Składniki na 12 porcji:
- 20 dag płatków owsianych uprażonych na patelni bez tłuszczu
- 25 dag cukru
- 2 dag masła
- 4 jajka
- skórka otarta z cytryny
- kilka łyżek powideł śliwkowych
- 20 dag cukru
- 2 białka
- sok z cytryny
- tłuszcz i bułka tarta do blaszki
Sposób wykonania:
1. Żółtka utrzyj z cukrem na puszystą kremową masę. Pod koniec ucierania dodaj przestudzone stopione masło oraz startą skórkę cytrynową.
2. Ubij sztywną pianę z 4 białek, połącz z masą żółtkową. Dodaj płatki owsiane i delikatnie wymieszaj.
3. Mniejszą tortownicę wysmaruj masłem, wysyp bułką tartą. Napełnij masą owsianą. Wstaw
do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. i piecz na rumiano do czasu, aż wbity w ciasto
patyczek po wyjęciu będzie suchy (ok. 40 min). Wyjmij, pozostaw do ostygnięcia. Rozetnij na dwa placki.
4. Placki przełóż powidłami. Cukier zalej 1/4 szklanki gorącej wody i na małym ogniu ugotuj gęsty syrop. Lekko zakwaś go sokiem z cytryny. Z 2 białek ubij sztywną pianę. Następnie, dalej ubijając, powoli cienkim strumieniem dolewaj małe ilości gorącego syropu – powinna powstać gęsta śnieżnobiała masa. Posmaruj mazurek, posyp odrobiną płatków owsianych, pozostaw do zastygnięcia.
Wielkanocne przysmaki - forum >>