Truskawki z zielonym pieprzem, czyli truskawkowa awangarda

Najchętniej jedzone po prostu z cukrem lub śmietaną. Truskawki! Ale to dopiero początek smacznej historii delektowania się tymi pysznymi owocami! Odkryj na nowo smak truskawek i przekonaj się, że w nietypowych połączeniach kulinarnych mogą smakować zupełnie inaczej – lepiej!
/ 12.06.2012 06:28

Najchętniej jedzone po prostu z cukrem lub śmietaną. Truskawki! Ale to dopiero początek smacznej historii delektowania się tymi pysznymi owocami! Odkryj na nowo smak truskawek i przekonaj się, że w nietypowych połączeniach kulinarnych mogą smakować zupełnie inaczej – lepiej!

Już po drodze ze straganu nie możemy doczekać się, aż będziemy się nimi zajadać. Dlatego najczęściej tuż po umyciu truskawki lądują w naszych buziach, najwyżej posypane cukrem lub zatopione w śmietanie. Ale warto być cierpliwym i przyrządzić z ich pomocą wyjątkowe pyszności. Najczęściej tradycyjnie dodajemy je do wszelkiego rodzaju wypieków – uwielbiamy ciasta biszkoptowe z truskawkami, torty i torciki, kruche ciasteczka, babeczki i tarty. Na słodko przyrządzamy też letnie obiady z truskawkami w roli głównej– pierogi, knedle, naleśniki. Te połączenia kulinarne znamy i lubimy. Ale warto także, gdy sezon na truskawki w pełni, pokusić o nie tak oczywiste i nieco bardziej…

Truskawki z zielonym pieprzem, czyli truskawkowa awangarda

Te pyszne owoce znakomicie smakują nie tylko na słodko, ale wspaniale współgrają także ze składnikami o wydawałoby się zupełnie przeciwnym smaku. Kucharze Knorr proponują, by dodawać je nie tylko do słodkich sałatek owocowych, ale także tych podawanych na ostro, z warzywami i serami. I tak okazuje się, że buraki i truskawki łączy nie tylko kolor. Podane wspólnie w sałatce i posypane białym serem twarogowym stworzą niezwykłe smaczne połączenie. Podobnie warto zestawić ze sobą w jednej sałatce truskawki i liście szpinaku, a także różne gatunki sałat, np. rukolę. Do kompozycji z truskawkami dobrze jest również dorzucić niebieski ser pleśniowy.

Szef kuchni Knorr, Georg Schmuecker, poleca jeszcze jedno ekstrawaganckie połączenie z truskawkami – bo kto by się spodziewał, że te słodkie owoce mogą smakować cudownie doprawione… pieprzem! To koniecznie trzeba wypróbować! Oto przepis na truskawki z zielonym pieprzem i octem balsamicznym szefa kuchni Knorr, Georga Schmueckera!

 

Świeże truskawki z zielonym pieprzem

Składniki: (Ilość porcji: 4)

  • 500 g świeżych truskawek

    Truskawki z zielonym pieprzem, czyli truskawkowa awangarda

  • 1 łyżka stołowa marynowanego zielonego pieprzu z puszki
  • 2 łyżeczki starego octu balsamicznego (im starszy, tym lepszy, ponieważ staje się słodszy)
  • 50 ml syropu cukrowego (połącz 50 g cukru oraz 50 ml wody i gotuj przez minutę)
  • 1 łyżeczka skórki pomarańczowej

Przygotowanie:

Umyj truskawki krótko w zimnej wodzie i usuń szypułki. Umieść owoce na sicie, a następnie wysusz ostrożnie ręcznikiem. W misce połącz zielony pieprz, ocet balsamiczny, syrop cukrowy i skórkę pomarańczową. Przekrój truskawki na połówki i dodaj do marynaty na około 30 minut. Połóż truskawki na talerzu i polej 2 łyżkami stołowymi płynnej marynaty.

Więcej na przepisy.pl

Redakcja poleca

REKLAMA