Kolorowe drinki alkoholowe możesz wykonać w domu. Podajemy przepisy na te najpopularniejsze drinki i koktajle świata.
Kiedyś żubrówka z sokiem jabłkowym i whisky z colą, a teraz Cuba Libre oraz Cosmopolitan. Wiele kobiet straciło głowę dla drinków takich, jak campari z sokiem pomarańczowym czy malibu z mlekiem. Jakie drinki są teraz najmodniejsze? Okazuje się, że chętnie sięgamy po egzotyczne drinki alkoholowe i odtwarzamy je w domowym zaciszu. Przedstawiamy 10 przepisów na najpopularniejsze drinki.
Pinacolada
Ten popularny drink pochodzi z Karaibów. Prawdopodobnie po raz pierwszy został przyrządzony w Puerto Rico przez Ramona Marrero w latach 50-tych XX wieku i do dziś jest oficjalnie uznawany za drink narodowy. Przyrządza się go z białego rumu, śmietanki kokosowej i soku ananasowego. Drink tradycyjnie podawany jest z lodem i plastrem cytryny oraz ananasa. W droższych wersjach podaje się go w wydrążonym ananasie.
fot. Adobe Stock
Składniki:
- 30 ml białego rumu (np. Bacardi),
- 30 ml słodkiej śmietanki kokosowej,
- 90 ml soku ananasowego,
- kruszony lód.
Margarita
To meksykański koktajl na bazie tequili, likieru typu triple sec i soku z cytryny lub z limetki. Margarita znana jest nie tylko z wspaniałego smaku, ale również ze sposobu w jaki jest pita. Na brzegu kieliszka powinna być crusta (czyt. krasta), czyli sól trzymająca się na soku z limonki.
Istnieje wiele historii opowiadających o powstaniu tego kultowego drinka. Najpopularniejsza z nich podaje, że został on wymyślony przez barmana w Matamoros na cześć Marguerite Hemery, przyjaciółki właściciela baru.
fot. Adobe Stock
Składniki:
- 40 ml tequili,
- 20 ml likieru typu triple sec,
- 20 ml soku z limonki,
- sól.
Mojito
Koktajl pochodzący z Kuby, na bazie białego rumu o orzeźwiająco słodko-kwaśno-miętowym smaku. Za pierwowzór Mojito uważa się napój pity przez XVI-wiecznego angielskiego korsarza, kapitana Drake'a. Zwykł on pijać tafię – alkohol, uzyskiwany z trzciny cukrowej, z dodatkiem soku z cytryny i mięty. Moment, w którym tafię zastąpił rum, to narodziny prawdziwego, znanego nam Mojito.
fot. Adobe Stock
Składniki:
- limonka,
- 2 łyżeczki brązowego cukru,
- mięta,
- 40 ml białego rumu,
- kruszony lód,
- woda gazowana.
Cosmpolitan
Drink Cosmopolitan ogromną popularność zdobył dzięki serialowi „Seks w wielkim mieście”, bez którego główne bohaterki nie wyobrażały sobie wieczornego wyjścia. Jest to drink na bazie wódki, soku żurawinowego, curacao triple sec oraz soku z limonki. Drink prawdopodobnie został przywieziony do San Franciso w 1987 roku przez Johna Caine, z dalekiej podróży na Bliski Wschód.
fot. Adobe Stock
Składniki:
- 60 ml wódki cytrynowej,
- 30 ml likieru pomarańczowego,
- 30 ml likieru żurawinowego,
- plasterek limonki/cytryny,
- kruszony lód.
Caipirinha
Caipirinha to najlepszy drink brazylijski na bazie wódki z trzciny cukrowej cachaça (kaszasa). Cachaça smakuje podobnie do rumu, lecz ma bardziej owocowy posmak.
fot. Adobe Stock
Składniki:
- 1/2 limonki,
- 2 łyżeczki brązowego cukru, ewentualnie syropu cukrowego,
- kruszony lód,
- 60 ml cachaça,
- liście świeżej mięty do ozdoby.
Californiacation
Skąd pochodzi drink? Nie wiadomo. Mówi się, że nazwa odnosi się do zjawiska, o którym śpiewali Red Hot Chili Peppers w piosence pod tą samą nazwą. Łączy on w sobie przeróżne rodzaje alkoholi, pochodzące z różnych stron świata, tworzące wspólnie coś niepowtarzalnego.
fot. Adobe Stock
Składniki:
- 20 ml czystej wódki,
- 20 ml ginu,
- 20 ml rumu,
- 20 ml tequili,
- 15 ml likieru pomarańczowego,
- 15 ml soku z cytryny,
- 70 ml soku pomarańczowego,
- kostki lodu.
Vesper Martini
Legendarny drink słynnego agenta 007 Jamesa Bonda, opisany przez Lana Fleminga w „Casino Royale”. Bond nazwał go tak na cześć Vesper, bohaterki z powieści. Ma cierpki, wytrawny smak i uchodzi za elegancki drink pasujący na wiele okazji.
fot. Adobe Stock
Składniki:
- 1 porcja wódki,
- 3 porcje ginu,
- 1/2 porcja Kina Lillet lub Martini,
- kruszony lód.
Bloody Mary
To jeden z najpopularniejszych i najbardziej znanych drinków świata. W 1920 roku w Harry's New York Bar w Paryżu, amerykański barman Fernand Petiot zmieszał sok pomidorowy z wódką i tak powstał słynny drink. Niektórzy twierdzą, że nazwa „Krwawa Mary” pochodzi od królowej Anglii, Marii Tudor, znaną z prześladowań angielskich protestantów w XVI wieku, która słynęła z bezwzględności i krwawych egzekucji.
fot. Adobe Stock
Składniki:
- 40 ml wódki,
- 80 ml soku pomidorowego,
- sok z cytryny,
- sól, pieprz, tabasco,
- seler naciowy.
Manhattan
Klasyk z Nowego Yorku. W latach 90. został wybrany drugim najpopularniejszym drinkiem w Stanach Zjednoczonych. Drink ten został mocno rozpowszechniony przez Franka Sinatrę, a jego popularność trwa się do dziś.
fot. Adobe Stock
Składniki:
- 40 ml whisky, najlepiej kanadyjskiej,
- 20 ml czerwonego wermutu,
- kilka kropel angostury,
- wisienka koktajlowa.
Cuba Libre
Cuba Libre to drink na bazie coli i rumu, z dodatkiem limonki. Drink został stworzony gdy na Kubie trwała wojna amerykańsko-hiszpańska. Połączono składniki symboliczne dla każdej ze stron: colę dla Ameryki i rum dla Kuby. Nazwa Cuba Libre oznacza Wolna Kuba.
fot. Adobe Stock
Składniki:
- 50 ml białego rumu,
- 100 ml coca coli,
- limonka,
- lód.
Artykuł pierwotnie opublikowany 17.07.2012.
Zainteresuje cię także: Pomysły na imprezowe menuLetni arbuzowy drink - hit wakacjiIle kalorii ma piwo i wino?