Składniki:
- 200 g sezamu,
- 4 łyżki miodu,
- orzechy włoskie,
- migdały,
- rodzynki (opcjonalnie),
- skórka pomarańczowa (opcjonalnie).
Przygotowanie:
Chałwa ma swoich zwolenników i przeciwników - ta oryginalna dla wielu osób jest za słodka. W przypadku domowej chałwy możesz ten dość nudzący posmak łatwo zniwelować. Wystarczy dodać do domowej chałwy mniej miodu lub wzbogacić masę słonymi orzechami. Jeśli zaś sezam jest dla ciebie zbyt gorzki, dodaj odrobinę więcej słodyczy. Możesz także wykorzystać do chałwy pastę tahini, aby pominąć etap rozdrabniania sezamu.
Sposób przygotowania:
- Sezam przełóż na suchą patelnię i praż na małym ogniu, aż pociemnieje.
- Następnie zdejmij patelnię z ognia i przełóż sezam do miseczki. Gdy ostygnie, rozdrobnij go w moździerzu lub blenderze.
- Sproszkowany sezam przesyp do większej miski, dodaj miód. Bardzo dokładnie wymieszaj.
- Do tak przygotowanej domowej chałwy dodaj pokruszone kawałki orzechów, migdałów oraz skórkę pomarańczową i rodzynki (opcjonalnie). Wszystko razem wymieszaj.
- Całość masy wlej do formy i wstaw do lodówki. Gdy domowa chałwa stężeje, pokrój na porcje.
Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 11.12.2020
Czytaj także:
Tiramisu z biszkoptami i kremem
Sernik z kakaową kruszonką
Krówki domowej roboty