Domowa chałwa - przepis na chałwę domowej roboty

Wbrew pozorom, przygotowanie domowej chałwy nie jest trudne - najbardziej czasochłonnym elementem jest rozdrobnienie sezamu. Dodatki dobierz według własnego uznania. Mogą być to orzechy, rodzynki albo kakao.
Weronika Kwaśniak / 11.12.2020 11:39
DRUKUJ PRZEPIS
Domowa chałwa - przepis na chałwę domowej roboty fot. Adobe Stock
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 200 g sezamu,
  • 4 łyżki miodu,
  • orzechy włoskie,
  • migdały,
  • rodzynki (opcjonalnie),
  • skórka pomarańczowa (opcjonalnie).
Przygotowanie:

Chałwa ma swoich zwolenników i przeciwników - ta oryginalna dla wielu osób jest za słodka. Posmakiem domowej chałwy możesz jednak manipulować. Wystarczy że dodasz do niej mniej miodu. Jak zrobić chałwę?

  1. Sezam praż na patelni na małym ogniu, aż pociemnieje.
  2. Następnie zdejmij sezam z patelni. Gdy ostygnie, należy go rozdrobnić np. w moździerzu lub blenderze.
  3. Sproszkowany sezam wsyp do miski, dodaj miód. Wymieszaj.
  4. Do domowej chałwy dodaj pokruszone kawałki orzechów, migdałów oraz skórkę pomarańczową i rodzynki (opcjonalnie). Wszystko razem wymieszaj.
  5. Całość masy wlej do formy i wstaw do lodówki. Gdy domowa chałwa stężeje, pokrój na porcje.

Zobacz więcej przepisów na desery:
Tiramisu z biszkoptami i kremem
Kulki Rafaello bez mleka w proszku
Sernik z kakaową kruszonką
Przepis na krówki domowej roboty
Jak zrobić czekoladę domowej roboty?

DRUKUJ PRZEPIS