Przepis na chałwę domowej roboty: wystarczy tylko kilka składników

Wbrew pozorom przygotowanie domowej chałwy nie jest trudne - najbardziej czasochłonnym elementem jest rozdrobnienie sezamu. Dodatki do chałwy możesz za to dobrać według własnego uznania - mogą być to orzechy, rodzynki albo kakao. Zobacz, jak zrobić chałwę domowej roboty dosłownie z kilku składników.
Weronika Kwaśniak / 02.01.2023 11:39
DRUKUJ PRZEPIS
Przepis na chałwę domowej roboty: wystarczy tylko kilka składników fot. Adobe Stock, ratmaner
Czas wykonania: 60 min
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 200 g sezamu,
  • 4 łyżki miodu,
  • orzechy włoskie,
  • migdały,
  • rodzynki (opcjonalnie),
  • skórka pomarańczowa (opcjonalnie).
Przygotowanie:

Chałwa ma swoich zwolenników i przeciwników - ta oryginalna dla wielu osób jest za słodka. W przypadku domowej chałwy możesz ten dość nudzący posmak łatwo zniwelować. Wystarczy dodać do domowej chałwy mniej miodu lub wzbogacić masę słonymi orzechami. Jeśli zaś sezam jest dla ciebie zbyt gorzki, dodaj odrobinę więcej słodyczy. Możesz także wykorzystać do chałwy pastę tahini, aby pominąć etap rozdrabniania sezamu.

Sposób przygotowania:

  1. Sezam przełóż na suchą patelnię i praż na małym ogniu, aż pociemnieje.
  2. Następnie zdejmij patelnię z ognia i przełóż sezam do miseczki. Gdy ostygnie, rozdrobnij go w moździerzu lub blenderze.
  3. Sproszkowany sezam przesyp do większej miski, dodaj miód. Bardzo dokładnie wymieszaj.
  4. Do tak przygotowanej domowej chałwy dodaj pokruszone kawałki orzechów, migdałów oraz skórkę pomarańczową i rodzynki (opcjonalnie). Wszystko razem wymieszaj.
  5. Całość masy wlej do formy i wstaw do lodówki. Gdy domowa chałwa stężeje, pokrój na porcje.

Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 11.12.2020

Czytaj także:
Tiramisu z biszkoptami i kremem
Sernik z kakaową kruszonką
Krówki domowej roboty

 

DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA