Sushi to najbardziej znane japońskie danie. Podstawowymi składnikami są ryż, ryby i warzywa. Europejczycy wprowadzili wiele innowacji komponując nowe maki - choćby majonez, którego nie znajdziemy w żadnej restauracji od Osaki po Sapporo. Jednak pewne aspekty pozostają bez zmian. Choćby tradycja podawania i spożywania sushi.
Zobacz także: Jak powstało sushi?
Podstawową zasadą podczas przygotowywania pojedynczych porcji sushi jest tworzenie kawałków tak, by spożywająca je osoba nie musiała ich dzielić, kroić. Tak więc jeden kawałek sushi musi być zjedzony "na raz". Niedopuszczalne jest odgryzienie fragmentu i pozostawienie drugiego na talerzu lub w dłoni. Jeśli więc zdarzy się, że w restauracji kelner poda nam danie, a kawałki sushi będą za duże - to znaczy, że nie zostały przygotowane zgodnie ze sztuką i tradycją.
Zobacz także: Jak w Japonii wygląda ceremonia jedzenia sushi?
Równie ważne co sposób spożywania sushi jest sztuka jego podawania.
Każdy kawałek sushi jest osobnym dziełem. Nie ma miejsca na niedociągnięcia. Nic nie może odstawać, odpadać, odklejać się. Ryż o idealnej konsystencji, nori, świeże ryby i pozostałe składniki.
Na desce lub prostokątnym talerzu wszystkie kawałki sushi układane są starannie tak, by naczynie pozostało czyste w miejscach gdzie nie leży sushi. Kawałki sushi układane są w różne wzory, a niekiedy efekt końcowy jest prawdziwym dziełem sztuki.
W osobnych naczyniach powinny być podane niezbędne dodatki takie jak sos sojowy czy wasabi.
Sposób podania i spożywania sushi charakteryzuje niezwykła estetyka i schludność. Danie, które dostajemy oraz to w jaki sposób je jemy powoduje, że na stole panuje czystość i ład. To odzwierciedlenie typowych cech Japończyków.
Zobacz: Wszystko na temat sushi