Sushi – jeść palcami czy pałeczkami?

Niewiele osób wie jak poprawnie jeść sushi. Czy sushi jeść pałeczkami czy palcami? Zobacz!
/ 02.08.2012 13:34

sushi

Fot. Fotolia

Duże wrażenie na każdym, kto po raz pierwszy odwiedza restaurację sushi, robią wilgotne i ciepłe ręczniki. Materiał jest odpowiednio przygotowany, aby zapewnić gościom jak najlepszy poziom higieny. Warto zatem przetrzeć ręce i przygotować się do spożycia posiłku.

Polecamy również: Ryż - podstawowy składnik sushi

Po pierwsze należy rozerwać jednorazowe, drewniane pałeczki, a do osobnej miseczki wlać sos sojowy. Kawałki sushi jedynie maczamy w sosie, ma on bowiem jedynie podkreślić smak japońskiego przysmaku. Jeżeli nie potraficie posługiwać się pałeczkami, po prostu weźcie sprawy w swoje ręce – jedzenie sushi palcami nikogo nie obraża i jest ogólnie akceptowane.

Możecie również nałożyć odrobinę wasabi na kawałek sushi.

Polecamy jedynie małą ilość przyprawy, ponieważ jej ostry smak nie każdemu od razu przypadnie do gustu. Ważne jednak, aby nie mieszać wasabi z sosem sojowym, co uznane zostałoby za wielkie faux pas. Warto również pamiętać o skosztowaniu marynowanego imbiru, który niweluje smaki i pozwala na delektowanie się japońskimi smakami.

Jedzenie sushi – czego nie wolno robić?

Etykieta sushi mówi również o zachowaniach absolutnie zabronionych, które nie są akceptowane w dobrych restauracjach. Nie powinniśmy przegryzać kawałka na dwie części, spożywać imbir razem z sushi, maczać ryżu w sosie sojowym, tym bardziej, jeżeli zmieszaliśmy go z wasabi.

Przede wszystkim jednak nigdy nie wręczajmy pieniędzy sushi masterom – ich zadaniem jest jedynie przygotowanie potraw, a nie przyjmowanie opłat.

Pamiętajmy także, aby nie pozostawić na talerzu resztek jedzenia. Zostałoby to uznane za obrazę sushi mastera i całej restauracji.

Zobacz także: Nori - ważny składnik sushi

Redakcja poleca

REKLAMA