Sernik z brzoskwiniami to jeden z najpopularniejszych wypieków. Aksamitna serowa masa świetnie komponuje się z soczystymi owocami i kruchym ciastem. To świetna propozycja np. na wielkanocny stół, a nawet na Boże Narodzenie. Warunkiem udanego sernika z brzoskwiniami jest oczywiście wysokiej jakości ser twarogowy. Polecamy wybrać ten trzykrotnie mielony! Do ciasta możesz użyć świeżych brzoskwiń lub tych z puszki, odsączonych ze słodkiego syropu. Przedstawiamy przepis na sernik z brzoskwiniami na 2 sposoby!
Przepis na sernik z brzoskwiniami
Oto składniki na sernik z brzoskwiniami:
- 10 dag masła,
- szklanka mąki (170 g),
- 1/5 szklanki cukru (50 g),
- jajko
Na masę serową:
- 10 dag masła,
- 75 dag sera białego mielonego,
- 1/2 szklanki cukru (125 g),
- 4 jajka,
- 2 łyżki śmietany,
- łyżka mąki ziemniaczanej,
- 10 dag rodzynek,
- puszka brzoskwiń.
Jak zrobić sernik z brzoskwiniami? Wszystkie składniki na ciasto włóż do miski i wymieszaj mikserem. Ciasto przełóż na posypany mąką stół i szybko zagnieć. Zawiń w folię i odstaw na 20 minut do lodówki. Ciastem wylep spód tortownicy o średnicy 24 cm. Formę wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni C i piecz, aż spód się przyrumieni (przez około 10 minut).
Przygotuj masę serową: miękkie masło utrzyj z cukrem, a następnie dodawaj, ciągle ucierając po jednym jajku. Do masy dodaj ser, śmietanę, rodzynki i mąkę ziemniaczaną. Wszystko delikatnie wymieszaj. Brzoskwinie odsącz z zalewy i osusz na papierowym ręczniku. Pokrój na ćwiartki. Na podpieczonym spodzie sernika z brzoskwiniami połóż kilka łyżek masy serowej i wyłóż na nią brzoskwinie. Przykryj pozostałą masą serową i wyrównaj powierzchnię. Sernik z brzoskwiniami wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni C i piecz przez mniej więcej 60 minut.
Zobacz też przepis na sernik wiedeński
Przepis na sernik z brzoskwiniami, mandarynkami i galaretką
Oto składniki na sernik z brzoskwiniami, mandarynkami i galaretką:
Ciasto:
- 30 dag mąki,
- 20 dag masła,
- 10 dag cukru pudru,
- jajko,
- łyżeczka proszku do pieczenia.
Masa serowa:
- 1 kg mielonego białego sera,
- 15 dag masła,
- 15 dag cukru,
- 5 jajek,
- cukier waniliowy,
- sok i skórka z pomarańczy,
- puszka mandarynek lub kilka świeżych owoców,
- 2 budynie waniliowe
Dodatkowo:
- puszka brzoskwiń,
- galaretka pomarańczowa albo brzoskwiniowa.
Jak zrobić sernik z mandarynkami, brzoskwiniami oraz galaretką? Z podanych składników zagnieć ciasto, zawiń w folię, chłodź godzinę. Osącz mandarynki. Miękkie masło utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym, dodaj żółtka. Następnie, cały czas ucierając, dodaj po łyżce ser, skórkę i sok z pomarańczy, budynie. Białka ubij na sztywno, delikatnie połącz z masą serową i mandarynkami.
Ciastem wylep dno i całe boki kwadratowej foremki. Nałóż masę serową. Piecz przez 2 godziny w 170 stopniach. Jeśli ciasto zbyt szybko zacznie się rumienić, przykryj je folią aluminiowa. Ostudź. Galaretkę przygotuj w 1,5 szklanki wody. Brzoskwinie osącz z zalewy i pokrój w plasterki. Wierzch sernika przykryj brzoskwiniami i polej tężejącą galaretką. Odstaw do stężenia.
Zobacz więcej przepisów kulinarnych na Wielkanoc