Nazwa tego niezwykłego sera pochodzącego z Niziny Padańskiej ma związek ze starym zwyczajem. Nie jest to zwyczaj, który kojarzyłby nam się jakoś wyjątkowo sentymentalnie, lecz raczej... ekonomicznie. Włosi nie tak rozrzutni, jak pewne stereotypy pokazują, nie chcieli aby krowie mleko się marnowało i uzyskaną nadwyżkę używali do produkcji sera, który później nazwali Salva Cremasco, co można by przetłumaczyć jako "uratowany ser". Region, w którym powstał ten niezwykły ser, jest znany z hodowli zbóż, bydła mlecznego, produkcji doskonałego nabiału i wieloletnich tradycji serowarskich.
Produkt regionalny
Co zaskakujące, produkcja tego sera, przyniosła wiele korzyści oszczędnym Włochom z Niziny Padańskiej. Ich ser został doceniony przez smakoszy z całego świata i zyskał należną mu sławę. Salva Cremasco został uwzględniony w Rejestrze Nazw Chronionych i może być produkowany tylko w następujących prowincjach Włoch: w Bergamo, Brescia, Cremona, Lecco, Lodi i Milano.
Zobacz też: Jak stosować włoskie sery?
Charakterystyczny smak i zapach
Salva Cremasco musi dojrzewać minimum 75 dni, ma intensywny smak i aromat. Nieco słony i gorzki posmak, kojarzący się z trawą . Jego zapach zawiera nutę cytrusów, kwaśnego mleka i smażonego masła. Może nabierać koloru od białego po słomkowożółty, na jego skórce może występować niewielki, pleśniowy nalot. Ser jest kruchy i średnio twardy.
Zobacz też: Sery z północnych Włoch
Ten pyszny, włoski ser doskonale sprawdzi się w typowych włoskich daniach, takich jak spaghetti, lasagne i pizza.