Wietnamska kanapka Banh mi to bagietka obficie nadziana mięsem, marynowanymi warzywami, kolendrą z dodatkiem sezamu i sosu przygotowanego na bazie majonezu, srirachy i soku z limonki.
Do jej przygotowania możesz wykorzystać wołowinę, kurczaka lub wieprzowinę, albo przygotować ją w wersji wegetariańskiej - z samymi warzywami i marynowanym tofu.
Spis treści:
Przepis na wietnamską kanapkę Banh mi z wołowiną
Mięso i marynata:
- 300 g antrykotu,
- 1 łodyga trawy cytrynowej,
- skórka otarta z limonki,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 cm korzenia imbiru,
- 3 łyżki oleju roślinnego,
- 1 łyżka sosu rybnego,
- 3 łyżki sosu sojowego,
- 2 łyżki cukru trzcinowego.
Warzywa i marynata:
- 1 marchewka,
- 1 ogórek,
- 50 ml octu ryżowego,
- 2 łyżki cukru trzcinowego,
- 1 papryczka chili,
- 1 ząbek czosnku,
- 3 łyżki sosu sojowego jasnego,
- sól.
Składniki na sos:
- 4 łyżki majonezu,
- 1 łyżka sosu sriracha,
- sok z 1/2 limonki.
Dodatkowo:
- bagietki,
- sezam,
- świeża kolendra.
Sposób przygotowania:
- Wszystkie składniki do marynaty do mięsa przełóż do blendera i zmiksuj na gładką masę. Antrykot ułóż w płaskim naczyniu, posmaruj obficie marynatą i wstaw na 2 godziny do lodówki.
- Marchewkę i ogórka pokrój na cienkie słupki lub plasterki i przełóż do miski. Dodaj papryczkę chili pokrojoną w cienkie plasterki, ocet, cukier, sos sojowy, przeciśnięty przez praskę czosnek i szczyptę soli.
- W kolejnej miseczce wymieszaj składniki na sos majonezowy.
- Rozgrzej porządnie patelnię i ułóż na niej mięso. Smaż po 3 minuty z każdej strony. Zdejmij mięso z patelni i odstaw na 5 minut. Po przestygnięciu, pokrój na plastry.
- Natnij bagietkę wzdłuż i wysmaruj od środka sosem majonezowym. Dodaj do kanapki Banh Mi plastry mięsa, piklowane warzywa oraz liście kolendry. Posyp warzywa ziarnami sezamu.
fot. Adobe Stock
Przepis na wietnamską kanapkę Banh mi z kurczakiem
Składniki:
- 4 udka z kurczaka,
- skórka otarta z limonki,
- 2 ząbki czosnku,
- 3 cm korzenia imbiru,
- 3 łyżki oleju roślinnego,
- 1 łyżka sosu ostrygowego,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- 4 łyżki sosu sojowego ciemnego,
- 2 łyżki cukru trzcinowego.
Warzywa i marynata:
- 1 marchewka,
- 1 biała rzodkiew,
- 50 ml octu ryżowego,
- 2 łyżki cukru trzcinowego,
- 1 papryczka chili,
- 3 łyżki sosu sojowego jasnego.
Składniki na sos:
- 4 łyżki majonezu,
- 1 łyżka sosu sriracha,
- sok z 1/2 limonki.
Dodatkowo:
- bagietki,
- sezam,
- świeża kolendra.
Sposób przygotowania:
- Wszystkie składniki na marynatę do mięsa zmiksuj w blenderze. Udka przełóż do naczynia żaroodpornego i porządnie nasmaruj marynatą. Odstaw na 3 godziny do lodówki.
- Warzywa pokrój w cienkie słupki i zamarynuj w occie ryżowym, cukrze i sosie sojowym.
- Składniki na sos majonezowy wymieszaj w misce.
- Udka z kurczaka piecz w nagrzanym do 190 stopni C piekarniku przez 30 minut. Po wyjęciu, oddziel mięso od kości.
- Bagietkę przekrój na pół. Wysmaruj w środku sosem i ułóż wcześniej przygotowane składniki, dodając do kanapki Banh Mi kolendrę i sezam.
Przepis na wietnamską kanapkę Banh mi w wersji wegetariańskiej
Składniki:
- 200 g tofu,
- 2 łyżki miodu,
- 2 łyżki octu ryżowego,
- 4 łyżki sosu sojowego,
- 2 łyżki sosu sriracha,
- 3 łyżki oleju sezamowego (do smażenia).
Warzywa i marynata:
- 2 marchewki,
- kilka rzodkiewek,
- 1 ogórek,
- 1/4 kapusty czerwonej,
- 100 ml octu ryżowego,
- 4 łyżki cukru trzcinowego,
- 2 ząbki czosnku.
Składniki na sos:
- 5 łyżek majonezu,
- 1 łyżka sosu sriracha,
- sok z 1/2 limonki.
Dodatkowo:
- bagietki,
- sezam,
- świeża kolendra.
Sposób przygotowania:
- Składniki na marynatę do warzyw wymieszaj w misce. Marchewkę pokrój w słupki, rzodkiewkę i ogórki na cienkie plasterki. Warzywa zalej marynatą.
- Przygotuj marynatę do tofu - wszystkie składniki wymieszaj w misce.
- Ser pokrój na grube plasterki. Odciśnij nadmiar wody i usmaż z obu stron na złoto na oleju sezamowym. Po usmażeniu, tofu połóż na papierowym ręczniku, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Zalej marynatą i odstaw.
- Składniki na sos majonezowy wymieszaj w misce.
- Bagietkę przekrój na pół. Posmaruj sosem i wypełnij kanapkę Banh Mi tofu, warzywami i świeżą kolendrą.
Więcej przepisów na azjatyckie dania: