Wietnamska kanapka Banh mi - 3 przepisy, które przygotujesz sama w domu

Wietnamska kanapka Banh mi fot. Adobe Stock
Wietnamska kanapka Banh Mi to pszenna bagietka nadziana mnóstwem aromatycznych składników - mięs, warzyw i ziół z dodatkiem sosu majonezowego.
Małgorzata Machnicka / 10.03.2021 07:30
Wietnamska kanapka Banh mi fot. Adobe Stock

Wietnamska kanapka Banh mi to bagietka obficie nadziana mięsem, marynowanymi warzywami, kolendrą z dodatkiem sezamu i sosu przygotowanego na bazie majonezu, srirachy i soku z limonki.

Do jej przygotowania możesz wykorzystać wołowinę, kurczaka lub wieprzowinę, albo przygotować ją w wersji wegetariańskiej - z samymi warzywami i marynowanym tofu.

Spis treści:

  1. Banh mi z wołowiną
  2. Banh mi z kurczakiem
  3. Banh mi w wersji wegetariańskiej

Przepis na wietnamską kanapkę Banh mi z wołowiną

Mięso i marynata: 

  • 300 g antrykotu,
  • 1 łodyga trawy cytrynowej, 
  • skórka otarta z limonki,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 cm korzenia imbiru, 
  • 3 łyżki oleju roślinnego,
  • 1 łyżka sosu rybnego,
  • 3 łyżki sosu sojowego,
  • 2 łyżki cukru trzcinowego.

Warzywa i marynata:

  • 1 marchewka, 
  • 1 ogórek,
  • 50 ml octu ryżowego,
  • 2 łyżki cukru trzcinowego,
  • 1 papryczka chili, 
  • 1 ząbek czosnku, 
  • 3 łyżki sosu sojowego jasnego,
  • sól.

Składniki na sos:

  • 4 łyżki majonezu,
  • 1 łyżka sosu sriracha,
  • sok z 1/2 limonki.

Dodatkowo:

  • bagietki,
  • sezam,
  • świeża kolendra.

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki do marynaty do mięsa przełóż do blendera i zmiksuj na gładką masę. Antrykot ułóż w płaskim naczyniu, posmaruj obficie marynatą i wstaw na 2 godziny do lodówki. 
  2. Marchewkę i ogórka pokrój na cienkie słupki lub plasterki i przełóż do miski. Dodaj papryczkę chili pokrojoną w cienkie plasterki, ocet, cukier, sos sojowy, przeciśnięty przez praskę czosnek i szczyptę soli.
  3. W kolejnej miseczce wymieszaj składniki na sos majonezowy.
  4. Rozgrzej porządnie patelnię i ułóż na niej mięso. Smaż po 3 minuty z każdej strony. Zdejmij mięso z patelni i odstaw na 5 minut. Po przestygnięciu, pokrój na plastry.
  5. Natnij bagietkę wzdłuż i wysmaruj od środka sosem majonezowym. Dodaj do kanapki Banh Mi plastry mięsa, piklowane warzywa oraz liście kolendry. Posyp warzywa ziarnami sezamu. 

wietnamska kanapka
fot. Adobe Stock

Przepis na wietnamską kanapkę Banh mi z kurczakiem

Składniki:

  • 4 udka z kurczaka, 
  • skórka otarta z limonki,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 3 cm korzenia imbiru, 
  • 3 łyżki oleju roślinnego,
  • 1 łyżka sosu ostrygowego,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • 4 łyżki sosu sojowego ciemnego,
  • 2 łyżki cukru trzcinowego.

Warzywa i marynata:

  • 1 marchewka, 
  • 1 biała rzodkiew,
  • 50 ml octu ryżowego,
  • 2 łyżki cukru trzcinowego,
  • 1 papryczka chili, 
  • 3 łyżki sosu sojowego jasnego.

Składniki na sos:

  • 4 łyżki majonezu,
  • 1 łyżka sosu sriracha,
  • sok z 1/2 limonki.

Dodatkowo:

  • bagietki,
  • sezam,
  • świeża kolendra.

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki na marynatę do mięsa zmiksuj w blenderze. Udka przełóż do naczynia żaroodpornego i porządnie nasmaruj marynatą. Odstaw na 3 godziny do lodówki.
  2. Warzywa pokrój w cienkie słupki i zamarynuj w occie ryżowym, cukrze i sosie sojowym.
  3. Składniki na sos majonezowy wymieszaj w misce.
  4. Udka z kurczaka piecz w nagrzanym do 190 stopni C piekarniku przez 30 minut. Po wyjęciu, oddziel mięso od kości.
  5. Bagietkę przekrój na pół. Wysmaruj w środku sosem i ułóż wcześniej przygotowane składniki, dodając do kanapki Banh Mi kolendrę i sezam.

Przepis na wietnamską kanapkę Banh mi w wersji wegetariańskiej

Składniki:

  • 200 g tofu,
  • 2 łyżki miodu,
  • 2 łyżki octu ryżowego,
  • 4 łyżki sosu sojowego,
  • 2 łyżki sosu sriracha,
  • 3 łyżki oleju sezamowego (do smażenia).

Warzywa i marynata:

  • 2 marchewki,
  • kilka rzodkiewek,
  • 1 ogórek,
  • 1/4 kapusty czerwonej,
  • 100 ml octu ryżowego,
  • 4 łyżki cukru trzcinowego, 
  • 2 ząbki czosnku.

Składniki na sos:

  • 5 łyżek majonezu,
  • 1 łyżka sosu sriracha,
  • sok z 1/2 limonki.

Dodatkowo:

  • bagietki,
  • sezam,
  • świeża kolendra.

Sposób przygotowania:

  1. Składniki na marynatę do warzyw wymieszaj w misce. Marchewkę pokrój w słupki, rzodkiewkę i ogórki na cienkie plasterki. Warzywa zalej marynatą.
  2. Przygotuj marynatę do tofu - wszystkie składniki wymieszaj w misce.
  3. Ser pokrój na grube plasterki. Odciśnij nadmiar wody i usmaż z obu stron na złoto na oleju sezamowym. Po usmażeniu, tofu połóż na papierowym ręczniku, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Zalej marynatą i odstaw.
  4. Składniki na sos majonezowy wymieszaj w misce.
  5. Bagietkę przekrój na pół. Posmaruj sosem i wypełnij kanapkę Banh Mi tofu, warzywami i świeżą kolendrą. 

Więcej przepisów na azjatyckie dania:

Zupa miso - prosty przepis na tradycyjne japońskie danie
Zupa miso - prosty przepis na tradycyjne japońskie danie
Zupa miso, a właściwie miso shiru, to jedna z najbardziej znanych zup kuchni japońskiej. Robi się ją z bulionu dashi oraz ze specjalnej pasty ze sfermentowanej soi.
Zupy ramen - jak zrobić ramen w domu?
Zupy ramen - jak zrobić ramen w domu?
Ramen to niezwykle esencjonalna japońska potrawa, na którą składa się bulion, makaron, tare, olej smakowy i dodatki. Może występować w wersji mięsnej, rybnej i wegetariańskiej.
Zupa pho - 3 przepisy na wietnamską zupę w wersji z wołowiną, kurczakiem i wegetariańską
Zupa pho - 3 przepisy na wietnamską zupę w wersji z wołowiną, kurczakiem i wegetariańską
Zupa pho, to zaraz po sajgonkach, najbardziej popularne danie kuchni wietnamskiej. W Wietnamie jada się ją nie tylko na obiad, ale również na kolację czy śniadanie.
Pad thai - przepis na najsłynniejsze danie kuchni tajskiej
Pad thai - przepis na najsłynniejsze danie kuchni tajskiej
Masz ochotę na prosty, ale ciekawy obiad? Koniecznie wypróbuj pad thai. Przepis na pyszną wersję z tofu i krewetkami znajdziesz u nas.

Redakcja poleca

REKLAMA