Kuzyn kapusty i kalafiora, nazywany kapustą szparagową. O kim mowa? Oczywiście o brokule!
Warto poznać to warzywo i jadać jak najczęściej, ponieważ brokuły są jednym z największych źródeł witamin: C, B1, B2, B6, A, K, PP a poza tym kwas foliowy, kwas pantotenowy,
wapń, fosfor, magnez, potas, żelazo, chrom, kwasy omega-3 ... oj można by jeszcze wyliczać.
Czy wiesz, że... Im ciemniejszy jest kwiat brokuła, tym więcej witamin zawiera.
Brokuły są smaczne i na surowo, i na ciepło. Mogą stanowić dodatek do obiadu, mogą być składnikiem surówek i sałatek. Przyrządza się z nich zupy, zapiekanki.
Zobaczcie kilka propozycji na dania z brokułem w roli głównej:
Zupa krem z brokułów
Składniki:
- 1 kg brokułów
- 2 marchewki
- 2 ziemniaki
- 2 kostki rosołowe
- śmietana
- oliwa z oliwek
- groszek ptysiowy
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Brokuły oczyścić, podzielić na różyczki, opłukać. Gotować w lekko osłodzonej wodzie, dzięki czemu zachowają intensywny kolor, pod koniec gotowania dodać odrobinę soli. Marchewkę, ziemniaki ugotować z kostkami rosołowymi w około 1 l wody. Gdy wszystkie warzywa wystygną zmiksować blenderem warzywa z bulionem, dodać odrobinę oliwy, gęstą śmietanę, przyprawić do smaku. Krem podawać z groszkiem ptysiowym.
Brokuły do obiadu
Składniki:
- brokuły
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka bułki tartej
Sposób przygotowania:
Brokuły oczyścić, podzielić na różyczki, opłukać pod bieżącą wodą. Wrzucić do wrzącej wody z płaską łyżeczka soli i szczyptą cukru. Gotować około 10 minut. Następnie przygotować zasmażkę: masło rozpuścić na patelni i dodać łyżkę bułki tartej wymieszać, lekko zarumienić. Zasmażką polać brokuły.
Brokuły z wołowiną z woka
Składniki:
- 500 g brokuła, podzielonego na różyczki
- 2 żółte papryki
- cebula
- 2 marchewki
- 500 g wołowiny
- 5 łyżek sosu sojowego
- 2 ząbki czosnku
- łyżka mąki kukurydzianej
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Wołowinę kroimy na cienkie paseczki. Sos sojowy, odrobinę oliwy z oliwek i mąkę kukurydzianą razem mieszamy, wkładamy mięso i marynujemy przez 15-30 minut. Następnie rozgrzewamy woka, wlewamy olej. Do rozgrzanego oleju dodajemy posiekany czosnek, a następnie mięso. Smażymy przez kilka minut.
Wyjmujemy mięso a do woka wkładamy brokuły i pokrojone w paski papryki, marchew, cebulę. Smażymy całość, podlewając od czasu do czasu wodą. Gdy warzywa będą miękkie wkładamy mięso, podgrzewamy. Danie podajemy z ryżem lub makaronem chińskim.
Brokułowa zapiekanka
Składniki:
- 250 g makaronu rurki,
- duży brokuł,
- 2 pojedyncze piersi z kurczaka,
- cebula
- 2 ząbki czosnku,
- 300 g żółtego sera,
- 2,5 szklanki mleka
- 2 łyżki mąki
- 2 łyzki masła
- 2-3 ząbki czosnku
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Pierś z kurczaka i cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz.
Makaron ugotować al dente. Brokuły oczyścić, podzielić na różyczki, opłukać pod bieżącą wodą. Wrzucić do wrzącej wody z płaską łyżeczka soli i szczyptą cukru. Gotować około 10 minut.
W garnku rozpuścić masło, wlać mleko i wymieszać. Następnie delikatnie mieszając dodawać stopniowo mąkę, tak żeby nie zrobiły się grudki. Do smaku doprawić pieprzem i solą.
Mięso wymieszać z brokułami i makaronem, przełożyć do naczynia żaroodpornego, polać sosem, posypać startym żółtym serem. Piec w 190 stopniach przez około 15 minut.
Sałatka brokułowa z fetą
Składniki:
-
1 średni brokuł,
- duża czerwona cebula,
- 1 opakowanie sera feta 150 g,
- 50 g orzechów włoskich,
- 30 g ziaren słonecznika,
- płatki migdałowe
- łyżka majonezu
- łyżka jogurtu naturalnego
Sposób przygotowania:
Brokuły oczyścić, podzielić na różyczki, opłukać pod bieżącą wodą. Wrzucić do wrzącej wody z płaską łyżeczka soli i szczyptą cukru. Gotować około 6 minut. Cebulę pokroić na drobną kostkę i wymieszać z brokułami, ser feta pokroić w kostkę i posypać na wierzch sałatki. Ziarna słonecznika, majonez i jogurt naturalny wymieszać razem i polać sałatkę, na koniec posypać orzechami i płatkami migdałowymi.
Zdjęcia: Depositphotos