Mięso z kangura - smaczne i zdrowe
Mięso z kangura jest jedyne w swoim rodzaju i niepowtarzalne. Jego barwa jest ciemnoczerwona, ma specyficzny zapach, jest delikatne i kruche. W smaku przypomina odrobinę wieprzowinę, jednak jest dużo zdrowsze od tego popularnego u nas mięsa. Zawartość tłuszczu w mięsie z kangura wynosi zaledwie 2 %, może się także pochwalić niską ilością cholesterolu. Z kolei dostarcza organizmowi dużo białka i minerałów, jest też bogate w takie składniki odżywcze jak sód, żelazo, cynk, witaminy z grupy B12 czy kwasy tłuszczowe CLA. Doskonale nadaje się do grillowania i pieczenia. Wystarczy je włożyć na 40 minut do marynaty z oliwy i drobno posiekanej papryczki chilli, a następnie upiec w piekarniku. Nie mniej smaczne jest też smażone mięso z kangura. Oto dwa przepisy na dania australijskie.
Zobacz także: Grillowanie po australijsku
Burgery z kangura
Składniki:
- 500 g mięsa z kangura
- 1 cebulka, drobno posiekana
- 1 łyżeczka kminku
- kilka gałązek świeżego tymianku
- 1 jajko
- 1 łyżka skórki z cytryny
- sól, pieprz
- bułka tarta (opcjonalnie)
- olej do smażenia
Sposób przyrządzania:
Mielimy mięso, dodajemy posiekaną cebulkę, kminek, tymianek, jajko i skórkę z cytryny, a następnie wszystko mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Jeśli masa na burgery jest zbyt mokra i kleista, należy dodać bułkę tartą. Formujemy około 8 burgerów i smażymy je na patelni przez około 5-7 minut z każdej strony. Gotowe burgery podajemy z bułką i sałatką pomidorową.
Zobacz także: Australijskie piwa
Kangur Stir-fry
Składniki:
- 2 łyżeczki świeżo startego imbiru
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka sosu rybnego
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- 2 łyżeczki miso
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 1 łyżka oleju roślinnego
- 250 g fileta z kangura
- 1 szklanka groszku cukrowego
- pół brokuła
- pół główki kapusty
- 1 zielona papryka
- kiełki
- pół cukinii
Sposób przyrządzania:
W misce mieszamy ze sobą wszystkie składniki na sos: imbir, posiekany czosnek, sos rybny, sos sojowy, miso i olej sezamowy. Rozgrzewamy olej roślinny w woku i smażymy filet z kangura przez około 3-5 minut z każdej strony, tak, aby lekko się zarumienił. Zdejmujemy z woka mięso, a wrzucamy groszek cukrowy, niewielkie różyczki brokuła, posiekaną główkę kapusty, paprykę pokrojoną w małą kostkę, kiełki i cukinię pokrojoną w półplasterki. Smażymy i mieszamy aż warzywa lekko zmiękną, wtedy dodajemy przygotowany wcześniej sos i gotujemy jeszcze około 5 minut na średnim ogniu. W tym czasie kroimy filet z kangura w kostkę i wrzucamy na patelnię. Serwujemy gorące.
Zobacz także: Stir-fry