Przegrzebki to delikatne owoce morza, które możemy przygotować na różne sposoby. Mięso tych małży jest cenione za granicą i podawane w najlepszych restauracjach. Przyrządzane na ostro z sosem i warzywami idealnie smakują w asyście letnich sałatek. Sprawdź nasze przepisy na idealne przegrzebki!
Przegrzebki z patelni: przepis
Oto składniki na przegrzebki z patelni:
- 3 jajka
- szklanka bułki tartej
- szczypta soli
- 400 g przegrzebków
- olej roślinny
Jak zrobić przegrzebki z patelni?
Najpierw dokładnie czyścimy i myjemy przegrzebki w zimnej wodzie i osuszamy ręcznikiem papierowym. Roztrzepujemy jajka w misce. Bułkę tartą mieszamy z solą. Przegrzebki maczamy w jajku, a następnie obtaczamy bułką tarta. Tak przygotowane smażymy przez 2 minuty na głębokim oleju w rondlu. Ważne jest, aby nie przesmażyć małży, aby nie stwardniały i nie stały się gumowe. Serwujemy je z sosem tatarskim, cytrynowym lub sosem pomidorowym.
Przegrzebki z sosem: przepis
Oto składniki na przegrzebki z sosem:
Przegrzebki:
- 2 łyżki masła
- 500 g przegrzebków
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
Sos:
- 3 łyżki masła
- 2 ząbki czosnku
- sok z cytryny
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- garść posiekanej pietruszki
Jak zrobić przegrzebki z sosem?
Rozgrzewamy masło na patelni na średnim ogniu. Dokładnie oczyszczamy przegrzebki i myjemy pod zimną wodą. Osuszamy ręcznikiem papierowym. Doprawiamy solą i pieprzem. Podsmażamy z każdej strony przez minutę. Przegrzebki polewamy rozpuszczonym masłem, sokiem z cytryny i dodajemy posiekany czosnek. Tak przyrządzone małże serwujemy z posiekaną pietruszką. Polewamy wytworzonym sosem.
Przegrzebki z warzywami: przepis
Oto składniki na przegrzebki z warzywami:
- pół szklanki wody
- pół szklanki białego wina
- szczypta soli
- 700 g przegrzebków
- 300 g pieczarek
- średnia cebula
- łodyga selera naciowego
- 4 łyżki masła
- sok z cytryny do smaku
- szczypta słodkiej papryki w proszku
- łyżka sosu chili
Jak zrobić przegrzebki z warzywami?
Do rondelka wlewamy wodę i wino – zagotowujemy na średnim ogniu. Dorzucamy oczyszczone i umyte wcześniej przegrzebki. Gotujemy przez 5 minut. Redukujemy sos do połowy objętości. Pieczarki, cebulę i seler gotujemy do miękkości. Sos doprawiamy sokiem z cytryny i sosem chili. Gotujemy do momentu, aż całość będzie gęsta i zwarta. Tak przyrządzone przegrzebki serwujemy od razu z dodatkiem sosu sojowego.
Zobacz inne przepisy z kuchni świata