PRZEGRZEBKI: przegrzebki z patelni, przegrzebki z sosem

przegrzebki fot. Fotolia
Przegrzebki to inaczej małże św. Jakuba, które możemy podkreślić delikatnym sosem na bazie chili lub sosu sojowego – sprawdź nasze przepisy!
Sylwia Kazimierczuk / 02.06.2017 15:06
przegrzebki fot. Fotolia

Przegrzebki to delikatne owoce morza, które możemy przygotować na różne sposoby. Mięso tych małży jest cenione za granicą i podawane w najlepszych restauracjach. Przyrządzane na ostro z sosem i warzywami idealnie smakują w asyście letnich sałatek. Sprawdź nasze przepisy na idealne przegrzebki!

Przegrzebki z patelni: przepis

Oto składniki na przegrzebki z patelni:

  • 3 jajka
  • szklanka bułki tartej
  • szczypta soli
  • 400 g przegrzebków
  • olej roślinny

Jak zrobić przegrzebki z patelni?

Najpierw dokładnie czyścimy i myjemy przegrzebki w zimnej wodzie i osuszamy ręcznikiem papierowym. Roztrzepujemy jajka w misce. Bułkę tartą mieszamy z solą. Przegrzebki maczamy w jajku, a następnie obtaczamy bułką tarta. Tak przygotowane smażymy przez 2 minuty na głębokim oleju w rondlu. Ważne jest, aby nie przesmażyć małży, aby nie stwardniały i nie stały się gumowe. Serwujemy je z sosem tatarskim, cytrynowym lub sosem pomidorowym.

Przegrzebki z sosem: przepis

Oto składniki na przegrzebki z sosem:

Przegrzebki:

  • 2 łyżki masła
  • 500 g przegrzebków
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu

Sos:

  • 3 łyżki masła
  • 2 ząbki czosnku
  • sok z cytryny
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • garść posiekanej pietruszki

Jak zrobić przegrzebki z sosem?

Rozgrzewamy masło na patelni na średnim ogniu. Dokładnie oczyszczamy przegrzebki i myjemy pod zimną wodą. Osuszamy ręcznikiem papierowym. Doprawiamy solą i pieprzem. Podsmażamy z każdej strony przez minutę. Przegrzebki polewamy rozpuszczonym masłem, sokiem z cytryny i dodajemy posiekany czosnek. Tak przyrządzone małże serwujemy z posiekaną pietruszką. Polewamy wytworzonym sosem.

Przegrzebki z warzywami: przepis

Oto składniki na przegrzebki z warzywami:

  • pół szklanki wody
  • pół szklanki białego wina
  • szczypta soli
  • 700 g przegrzebków
  • 300 g pieczarek
  • średnia cebula
  • łodyga selera naciowego
  • 4 łyżki masła
  • sok z cytryny do smaku
  • szczypta słodkiej papryki w proszku
  • łyżka sosu chili

Jak zrobić przegrzebki z warzywami?

Do rondelka wlewamy wodę i wino – zagotowujemy na średnim ogniu. Dorzucamy oczyszczone i umyte wcześniej przegrzebki. Gotujemy przez 5 minut. Redukujemy sos do połowy objętości. Pieczarki, cebulę i seler gotujemy do miękkości. Sos doprawiamy sokiem z cytryny i sosem chili. Gotujemy do momentu, aż całość będzie gęsta i zwarta. Tak przyrządzone przegrzebki serwujemy od razu z dodatkiem sosu sojowego.

Zobacz inne przepisy z kuchni świata

Redakcja poleca

REKLAMA