Składniki:
- 1 kg świeżych muli
- 150 ml białego wina
- 1 ostra papryczka
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 50 g sera żółtego gouda
- 1 duży pęczek natki pietruszki
- odrobina soku wyciśniętego z cytryny
Przygotowanie:
1. Mule dokładnie oczyść: opłucz pod bieżącą wodą i oskrob.
2. Papryczkę i natkę pietruszki drobno posiekaj.
3. Oczyszczone mule umieść w głębokiej patelni lub garnku wraz z jedną łyżką natki pietruszki i ostrą papryczką.
4. Zalej winem.
[CMS_PAGE_BREAK]
5. Podgrzewaj pod przykryciem na dużym ogniu do czasu, aż muszle się otworzą (ok. 4-5 min).
6. W tym czasie kilkakrotnie energicznie porusz patelnią.
7. Mule odcedź, zachowując płyn z gotowania (zamknięte muszle wyrzuć).
8. Zetrzyj ser na tarce i umieść w misce wraz z pozostałą częścią natki pietruszki i dwoma łyżkami oliwy.
9. Wymieszaj.
10. Partiami dolewaj ok. 250-300 ml płynu z gotowania małż do momentu, aż masa będzie miała konsystencję kremu.
11. Następnie przepoławiaj mule, odrywając część muszli, w której nie ma mięsa.
12. Każdą muszlę z mięsem wypełnij serowym farszem i ułóż na blaszce wyłożonej folią aluminiową.
13. Całość skrop odrobiną oliwy i soku z cytryny.
14. Mule pod serową pierzynką piecz w średniej temperaturze przez ok. 10 minut, do momentu aż farsz nabierze złotego koloru.
[CMS_PAGE_BREAK]
15. Podawaj na ciepło z białym pieczywem.
Materiały prasowe, MSM Mońki