Potrawy z amaretto

Amaretto - pyszny likier migdałowy.
Amaretto to włoski likier o smaku migdałów, choć zaskakującym może być fakt, że migdały niekoniecznie muszą znaleźć się w jego składzie. Najczęściej do produkcji Amaretto używa się pestek moreli, wiśni lub brzoskwiń w połączeniu z aromatem ziół i olejku waniliowego. Zawartość alkoholu w potrawach z amaretto wynosi zazwyczaj 25-30%.
/ 30.10.2009 10:37
Amaretto - pyszny likier migdałowy.

Legenda głosi, że Amaretto stworzyła zakochana włoska wdowa. Pozowała ona do fresku obrazującego Maryję Pannę uczniowi Leonarda da Vinici, Bernardino Luini. Z wdzięczności kobieta chciała dać mu prezent, ale posiadając niewielkie środki finansowe przygotowała dla niego napój miłości (Amore) z pestek moreli zatopionych w brandy.

Likier ma wiele zastosowań kulinarnych. Bardzo często dodawany jest do ciast i deserów, a także lodów. Nadaje również głębokiego, intensywnego smaku czekoladzie. Może być również używany do dań słonych. Bardzo dobrze pasuje do kurczaka, zaostrza jego mdły smak i nadaje niepowtarzalny aromat. Amatetto jest również podstawowym składnikiem sosu almondine, który wykorzystuje się do podkreślenia smaku ryb, owoców morza oraz warzyw. Naturalnie słodkie marchewki w połączeniu z likierem nabierają bardzo ciekawego, intensywnego smaku.

Amore Marchewka

  • ¼ filiżanki płatków migdałów,
  • ½ kg marchewki,
  • 4 łyzki masła,
  • ¼ filiżanki Amaretto,
  • ¼ łyżki mielonego cynamonu,
  • sól, pieprz.

Płatki migdałowe uprażyć na patelni. Odstawić. Marchew umyć, obrać i pokroić w dość cienkie krążki. Na patelni rozpuścić masło i dodać marchew. Dusić ok. 5 minut mieszając od czasu do czasu. Dodać Amaretto, cynamon, sól i pieprz. Nadal mieszając dusić, aż marchew zmięknie. Wymieszać z prażonymi migdałami. Podawać przyozdobioną nacią marchwi lub pietruszki.

Amaretto doskonale harmonizuje ze smakiem serowego farszu do naleśników. Jego lekko cierpki smak urozmaici również smak wielu sałatek w szczególności tych z dodatkiem boczku.

Szpinakowa sałatka z boczkiem

  • 2 pęczki świeżego szpinaku,
  • 200 g wędzonego boczku,
  • ½ szklanki oleju,
  • 2 ząbki czosnku,
  • ½ filiżanki czerwonego octu winnego,
  • ½ filiżanki soku z cytryny,
  • 4 łyżki sosu Worcestershire,
  • 1 łyżka musztardy,
  • ¼ filiżanki Amaretto,
  • sól, pieprz
  • 200 g pieczarek
  • 1 mała cebula

Szpinak umyć, poodrywać ogonki i porwać liście na małe kawałki. Odstawić do lodówki. Boczek pokroić w kostkę i smażyć na średnim ogniu aż tłuszcz zacznie się wytapiać. Dodać posiekany czosnek, ocet winny, sok z cytryny, sos Worcestershire, musztardę i Amaretto. Doprawić do smaku solą i pieprzem i wymieszać. Pieczarki umyć, obrać i pokroić w plastry, cebulę posiekać. Szpinak przełożyć do dużej salaterki, dodać pieczarki i cebulę. Boczek dodać dopiero po przestygnięciu. Wymieszać.

Likier bardzo często mieszany jest z colą, w ten sposób można uzyskać charakterystyczny smak popularnego na zachodzie napoju Dr Pepper. Amaretto podkreśla także smak kawy, nadaje jej głęboki aromat i smak. Napój idealnie pasuje na chłodne zimowe wieczory – rozgrzewa i pobudza zmysły.

Likier Amaretto jest również składnikiem wielu znanych i lubianych koktaili i drinków. W połączeniu z koniakiem i kilkoma kostkami lodu tworzy napój o nazwie Francuski łącznik. Bardzo efektownie wygląda w grubej szklance w starym stylu. Drink Ojciec chrzestny jest mieszanką Amaretto i szkockiej, a połączenie Amaretto, soku z cytryny i białka jaja stanowi koktajl o nazwie Amaretto Sour.

Redakcja poleca

REKLAMA