Składniki:
- Składniki suche:
- 3 szklanki mąki pszennej,
- 1 szklanka cukru pudru (lekko kopiasta),
- 1/2 łyżeczki cynamonu,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 1 łyżka cukru wanilinowego,
- 3 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
-
3 łyżki kawy instant (rozpuszczalnej)
Składniki mokre: - 3/4 kostki masła,
- 1 i 1/2 szklanki mleka,
- 2 małe jaja,
- kilka kropli aromatu rumowego lub waniliowego.
-
24 suszone daktyle,
Lukier: - 1 łyżka kawy instant,
- 2-3 łyżki gorącej wody,
- szklanka cukru pudru,
- kropla aromatu rumowego.
- Papilotki lub tłuszcz i mąka do foremek
Sposób przygotowania:
Najlepiej, aby wszystkie składniki miały temperaturę pokojową. Masło całkowicie rozpuścić, przestudzić. Jaja roztrzepać. Pół szklanki mleka lekko podgrzać (np. na 30 sekund) i rozpuścić w nim 3 łyżki kawy. Dobrze rozgrzać piekarnik, do 200 stopni. Suche składniki dokładnie wymieszać. W osobnej misce, połączyć wszystkie mokre składniki i dobrze wymieszać. Połączyć składniki płynne z suchymi, krotko wymieszać. Foremki wyłożyć papilotkami, lub wysmarować tłuszczem i posypać mąka. Nakładać ciasto do foremek, na 3/4 wysokości, w każdy środek babeczki, wcisnąć po jednym daktylu. Piec ok 20-25 minut w 190 stopniach. Wykałaczką sprawdzić, czy muffinki się upiekły. Po upieczeniu wszystkich muffinek (wyszły mi 24 sztuki) przygotować lukier. Kawę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody, po czym dodajemy olejek rumowy, szklankę cukru i energicznie mieszamy, do uzyskania jednolitej konsystencji. Polewamy muffinki i czekamy do zastygnięcia.
Autor: Sarenka
Zobacz także inne przepisy z działu ciasteczka