Menu na EURO 2012

Menu na EURO 2012
Czy restauracje przygotowują coś specjalnego na czas rozgrywania EURO w polskich miastach? Choć głównie to bary szybkiej obsługi będą mogły liczyć na gości w osobie kibiców, jednak dobre restauracje z polską i nie tylko polską kuchnią wiedzą, czym zachęcić gości z daleka.
/ 08.05.2012 13:28
Menu na EURO 2012

Tłumy kibiców, których spodziewamy się u nas w czerwcu szukają noclegów, a przy okazji zechcą coś zwiedzić. Na straganach już pełno pamiątek z Polski i gadżetów związanych z mistrzostwami, jednak także punkty gastronomiczne muszą przygotować się na to, że frekwencja w ich lokalach znacząco wzrośnie. Zwłaszcza w tych, które zlokalizowane są w pobliżu stadionów oraz w centralnych częściach miast.

Na chwilę obecną restauratorzy skupili się jednak nie na przygotowaniu odpowiedniego menu dla zagranicznych gości, a na zakupie multimedialnego sprzętu. Perspektywa Euro 2012 dopinguje przede wszystkim puby do zamawiania dużych ekranów do oglądania transmisji meczów. Okazuje się, że także w niektórych dobrych restauracjach będzie można obejrzeć mecz. Szczególnie, jeśli na posesji jest ogródek. Właściciele lokalów gastronomicznych już rozkładają parasole i montują telebimy. A co jedzeniem? Schodzi na dalszy plan?

Zobacz także: Jak jeść zdrowo w restauracjach?

Warszawa przygotowana na piątkę z plusem

Nie w Warszawie. Stolica już od dawna przygotowuje się na przyjęcie gości. Restauracje prześcigają się w układaniu specjalnego menu dla gości z Europy. W kartach pojawią się znane, polskie potrawy, takie jak: bigos, barszcz czy chłodnik. Ten ostatni z pewnością orzeźwi kibiców w upalne letnie dni.

Menu będzie dostosowane do pory roku. Tradycyjnie pojawia się dania z okresowych warzyw i owoców. Jednak brylować będzie przede wszystkim grill. Każdy prawdziwy kibic wie, że dobry mecz najlepiej oglądać przy zimnym piwie i dobrych mięsiwach prosto z rusztu. Taki pomysł wykorzysta w warszawie lokal Halka: restauracja po polsku. Lada moment w ich karcie pojawi się specjalne, piłkarskie menu, choć na co dzień nie jest to wcale pub.

Również w innych stołecznych restauracjach możemy liczyć na gęsto rozstawione ogródki i unoszący się wszędzie zapach grillowanej karkówki. Restauratorzy nie zapomną także o promocjach i upustach. Szczególnie tych dotyczących alkoholu.

W Warszawie jest wiele lokali oferujących kuchnię z różnych części Europy czy świata. Restauracje, które serwują typowo polskie potrawy podkreślają, że w tym szczególnym okresie dodatkowo zadbają o swoich gości. Kucharze z Restauracji Dom Polski zapewniają, że będą spełniać wszystkie zachcianki zagranicznych gości. W menu można się spodziewać licznych potraw z różnych zakątków świata.

Zobacz także: Warszawska kuchnia tradycyjna

Tradycyjny Gdańsk

Całe Trójmiasto stawia na tradycję. Lokale w Gdańsku raczej nie oferują specjalnych dań w tym szalonym, piłkarskim sezonie. Restauratorzy liczą na zainteresowanie regionalną, polską kuchnią. Kierownik restauracji Oberża Pod Lipami - Anna Walka - zapewnia, że goście będą mogli spróbować ich specjalności, takich jak: Koryto Chłopskie czy Kaczka po polsku. Są to typowe polskie dania, które cieszą się ogromną popularnością.

Menu na Pomorzu jest oczywiście nieco odmienne niż w Polsce Centralnej. Królują dania z ryb, a także potrawy ziemniaczane. Ciekawe czy gościom przyzwyczajonym do wyrafinowanej kuchni śródziemnomorskiej zasmakują świeżo złowione ryby z Bałtyku?

Na pewno zachwyci ich solidne przygotowanie restauratorów z Trójmiasta. Podchodzą oni indywidualnie do każdego klienta i chcę spełniać wszystkie zachcianki kulinarne. Kibice nie będą musieli więc zbytnio zmieniać swoich nawyków żywieniowych. Wiele lokali obiecuje, że będą wykonywać potrawy na zamówienie. Każdy będzie mógł zamówić coś ze standardów kulinarnych świata i na pewno jego życzenie zostanie zrealizowane.

Zobacz także: Tradycyjne dania Pomorza

Menu w pozostałych miastach

Wszystkie miasta przygotowują się na przyjęcie gości z całego świata. Czym ich zaskoczyć? Może tym, co mamy niepowtarzalne i jedyne w swoim rodzaju? W Pizza Hut zjemy pizze ze specjalnej oferty Pizze Europejskie. Można skosztować pizzy: polskiej, ukraińskiej, hiszpańskiej, francuskiej, greckiej i szwedzkiej.

Polska słynie ze zdrowych upraw, a tym samym ze świeżych warzyw i owoców. Może nie są one tak wyrafinowane jak w krajach o cieplejszym klimacie, ale na pewno są smaczne i zdrowe. Szczególnie polecane w letnim okresie są warzywa - młoda botwinka , szczaw  - i owoce – chociażby truskawki.

Polskie dania regionalne w dużej mierze opierają się na produktach sezonowych, które dostarcza konkretna pora roku. Restauratorzy wykorzystają więc całą moc witamin, aby smacznie i zdrowo ugościć naszych zagranicznych gości.

Zobacz także: Dania wielkopolskie oraz Tradycja dolnośląskiej kuchni

Redakcja poleca

REKLAMA