Poczuj się jak Julia Child, która we Francji odkryła swoje kulinarne powołanie, i spędź cały dzień we Francji. Przygotuj francuskie menu, którego nie powstydziłaby się najlepsza restauracja. Na śniadanie upiecz oryginalne croissanty , na obiad zrób wołowinę po burgundzku i rewelacyjne ratatouille, na podwieczorek zaserwuj clafoutis z e świeżych wiśni lub czere śni a na koniec dnia zasmakuj w tarcie prosto z Lotaryngii.
Wyrusz w kulinarną podróż po Francji!
1
z
4
fot. Fotolia
Jeśli spytałabyś Francuza o typowe francuskie dania, oprócz mięs w winnych sosach, marsylskiego gulaszu rybnego i wyśmienitych terrin, każdy bez zastanowienia wymieniłby oryginalne francuskie croissanty.
A niewielu zdaje sobie sprawę z tego, że z jedna z historii powstania tych śniadaniowych wypieków jest ściśle związana z Polską. Według pewnej legendy croissanty powstały niedługo po zakończeniu oblężenia Wiednia w 1683 r. i są wymysłem polskiego szlachcica Jerzego Franciszka Kulczyckiego, który chciał wypiekać bułeczki w kształcie półksiężyca, aby upamiętnić zwycięstwo na wojskami Turcji.
A niewielu zdaje sobie sprawę z tego, że z jedna z historii powstania tych śniadaniowych wypieków jest ściśle związana z Polską. Według pewnej legendy croissanty powstały niedługo po zakończeniu oblężenia Wiednia w 1683 r. i są wymysłem polskiego szlachcica Jerzego Franciszka Kulczyckiego, który chciał wypiekać bułeczki w kształcie półksiężyca, aby upamiętnić zwycięstwo na wojskami Turcji.
2
z
4
fot. Fotolia
Francuzi są ogromnymi fanami żeliwnych naczyń. W żeliwnych garnkach powstaje też popisowe danie francuskich gospodyń - wołowina po burgundzku czyli mięso, które powoli dusi się razem z warzywami w najlepszym czerwonym winie. Danie, które stało się obsesją Julii Child, a które, przy odrobinie cierpliwości, możesz przygotować sama!
Jako przystawkę przed wołowiną podaj też koniecznie ratatouille - ulubione danie pewnego filmowego szczurka. Potrawa, pochodząca ze słonecznej Prowansji jest oparta o świeże sezonowe warzywa - paprykę, pochodzący z Indii bakłażan, czosnek a także cukinię i pomidory sprowadzone do Europy z Ameryki.
Jako przystawkę przed wołowiną podaj też koniecznie ratatouille - ulubione danie pewnego filmowego szczurka. Potrawa, pochodząca ze słonecznej Prowansji jest oparta o świeże sezonowe warzywa - paprykę, pochodzący z Indii bakłażan, czosnek a także cukinię i pomidory sprowadzone do Europy z Ameryki.
3
z
4
fot. Fotolia
Z regionu Limousin pochodzi kolejny klasyk kuchni francuskiej - clafoutis (czyt. klafuti), które jest dzięki wykorzystaniu sezonowych owoców jest kwintesencją francuskiego lata. Clafoutis, mimo skomplikowanej nazwy jest banalnie proste do przygotowania.
Deser jest stworzony z ciasta naleśnikowego, w którym zapiekane są świeże czereśnie lub wiśnie. Żeby było jeszcze prościej, eksperci od kuchni francuskiej odradzają drylowanie owoców. Podobno, piekąc clafoutis z całymi czereśniami danie nabiera nowego, wyjątkowego smaku, którego nie znajdziemy nigdzie indziej.
Deser jest stworzony z ciasta naleśnikowego, w którym zapiekane są świeże czereśnie lub wiśnie. Żeby było jeszcze prościej, eksperci od kuchni francuskiej odradzają drylowanie owoców. Podobno, piekąc clafoutis z całymi czereśniami danie nabiera nowego, wyjątkowego smaku, którego nie znajdziemy nigdzie indziej.
4
z
4
fot. Fotolia
Czas na kolację! Przygotuj tartę lotaryńską zwaną po francusku quiche lorraine i znów daj się zaskoczyć historii dania, które podobno pochodzi z... Niemiec słynących z braku finezji i mało wykwintnej kuchni.
Ale nie daj się zwieść - to nie Niemcy, ale Francuzi przez wieki dopracowali recepturę serowo-mięsnego nadzienia, dzięki któremu dziś tarta lotaryńska jest znana na całym świecie.
Bon appetit!
Ale nie daj się zwieść - to nie Niemcy, ale Francuzi przez wieki dopracowali recepturę serowo-mięsnego nadzienia, dzięki któremu dziś tarta lotaryńska jest znana na całym świecie.
Bon appetit!