Wypróbuj letnie dania prosto z Hiszpanii!
1
z
5
fot. Fotolia
Churros
Rozpocznij dzień od tradycyjnych churros - podłużnych ciastek smażonych na głębokim oleju, które Hiszpanie serwują z gorącą czekoladą.
Danie, przypominające w smaku nasze pączki, stworzyli hiszpańscy pasterze spędzający długie miesiące wysoko w górach. Churros, jako jedne z niewielu słodkich potraw, były możliwe do przygotowania w prostych naczyniach zawieszonych nad ogniskiem.
Churros podawaj posypane cukrem pudrem koniecznie razem z kawą z mlekiem!
Danie, przypominające w smaku nasze pączki, stworzyli hiszpańscy pasterze spędzający długie miesiące wysoko w górach. Churros, jako jedne z niewielu słodkich potraw, były możliwe do przygotowania w prostych naczyniach zawieszonych nad ogniskiem.
Churros podawaj posypane cukrem pudrem koniecznie razem z kawą z mlekiem!
2
z
5
fot. Fotolia
Gazpacho
Gazpacho jest jedną z najstarszych hiszpańskich potraw. Oryginalny starożytny przepis na serwowaną na zimno zupę zawierał wyłącznie chleb, wodę, ocet, oliwę i sól. Na szczęście przez wieki do składników dołączyły dojrzewające w słońcu pomidory, papryka, zielone ogórki i czosnek.
Przygotuj gazpacho polecane przez Penelope Cruz i przenieś się do gorącej Andaluzji!
Przygotuj gazpacho polecane przez Penelope Cruz i przenieś się do gorącej Andaluzji!
3
z
5
fot. Fotolia
Tapas
Przed obiadem Hiszpanie zawsze spotykają się lokalnych barach na tapas - lekkie przekąski będące wymówką do spotkań w towarzystwie przyjaciół i długich rozmów niekoniecznie na serio.
Przygotuj od ośmiu do dwunastu przekąsek. Wśród nich powinny się znaleźć:
Spróbuj krewetki z musem, bakłażanowe tapas Anny Paquin i hiszpańską tortillę!
Tapas podawaj zawsze z pieczywem.
Przygotuj od ośmiu do dwunastu przekąsek. Wśród nich powinny się znaleźć:
- najlepsze hiszpańskie oliwki,
- owoce morza (anchois, krewetki, itp.),
- ser (np. Manchego),
- szynka serrano.
Spróbuj krewetki z musem, bakłażanowe tapas Anny Paquin i hiszpańską tortillę!
Tapas podawaj zawsze z pieczywem.
4
z
5
fot. Fotolia
Paella
Nie ma jednego przepisu na prawdziwą hiszpańską paellę. Każda pani domu i każdy region Hiszpanii korzysta z innych składników i receptur. Podstawą dania jest ryż z szafranem, do którego dodawane są:
Paellę serwuj w dużej patelni!
- owoce morza,
- mięso z królika czy kurczaka,
- warzywa,
- oliwa z oliwek.
Paellę serwuj w dużej patelni!
5
z
5
fot. Fotolia
Crema catalana
Po całym dniu wśród hiszpańskich dań w końcu czas na crema catalana - tradycyjny słodki deser.
Danie jest bardziej efektownym wydaniem znanego wszystkim budyniu na mleku z genialną karmelową skorupką, która delikatnie pęka, gdy zanurzasz w nim łyżeczkę.
Spróbuj sama!