Wyrusz razem z nami w kulinarną podróż po słonecznej Italii!
1
z
4
fot. Fotolia
Wybierając się w kulinarną wycieczkę do Włoch, musisz się przygotować na to, że dzień zaczniesz od zjedzenia colazione. Ale nic się nie bój - colazione to nic innego, jak lekkie śniadanie, od którego mieszkańcy słonecznej Italii zaczynają dzień.
Wybierz na nie ciabattę - tradycyjny biały chleb z mąki pszennej i przygotuj z niej panini - małe kromeczki np. z oryginalną szynką parmeńską albo sałatkę rzymską z ciabattą.
Aha, i oczywiście nie zapomnij o oryginalnym włoskim cappucino - kawie z dodatkiem mleka i mlecznej pianki.
Wybierz na nie ciabattę - tradycyjny biały chleb z mąki pszennej i przygotuj z niej panini - małe kromeczki np. z oryginalną szynką parmeńską albo sałatkę rzymską z ciabattą.
Aha, i oczywiście nie zapomnij o oryginalnym włoskim cappucino - kawie z dodatkiem mleka i mlecznej pianki.
2
z
4
fot. Fotolia
Żeby zjeść prawdziwy lunch we włoskim stylu, zrób sobie przerwę w pracy. Najlepiej trzygodzinną :) Jeśli nie masz tyle czasu, po prostu przygotuj sałatkę Caprese, która jest esencją włoskiej kuchni.
Przygotuj świeże pomidory, mozarellę i bazylię, a stworzysz na talerzu zielono-czerwono-białą flagę Włoch!
Przygotuj świeże pomidory, mozarellę i bazylię, a stworzysz na talerzu zielono-czerwono-białą flagę Włoch!
3
z
4
fot. Fotolia
Włoski obiad to prawdziwa uczta. Tradycyjnie składa się z 5 dań - przystawki, na którą podawane są regionalne sery i wędliny, zupy, dania z makaronem, mięsnego dania głównego a także deseru.
Chcąc się poczuć jak we Włoszech, wciel się w rolę prawdziwej włoskiej mammy i przygotuj ravioli ze szpinakiem i białym serem (najlepiej ricottą!), na które każda włoska gospodyni domowa ma swój tajny przepis.
Zrób też saltimboccę - włoskie danie, do którego prawa próbują sobie też rościć Szwajcarzy i Hiszpanie. Wykorzystaj świeże listki szałwii i najlepszą szynkę parmeńską, a kotleciki z cielęciny nabiorą smaku, jakiego dotychczas nie znałaś!
Chcąc się poczuć jak we Włoszech, wciel się w rolę prawdziwej włoskiej mammy i przygotuj ravioli ze szpinakiem i białym serem (najlepiej ricottą!), na które każda włoska gospodyni domowa ma swój tajny przepis.
Zrób też saltimboccę - włoskie danie, do którego prawa próbują sobie też rościć Szwajcarzy i Hiszpanie. Wykorzystaj świeże listki szałwii i najlepszą szynkę parmeńską, a kotleciki z cielęciny nabiorą smaku, jakiego dotychczas nie znałaś!
4
z
4
fot. Fotolia
Na podwieczorek koniecznie przygotuj tiramisu - deser, który jak wskazuje sama nazwa (wł. przebudź się) doda Ci energii na cały wieczór.
Jeśli wierzyć historii, tiramisu z delikatnego biszkoptu, lekkiego serka mascarpone, kawy espresso i likieru Amaretto, stworzył jeden z władców Toskanii, aby znieść nużące posiedzenia rady swojego księstwa.
Jeśli wierzyć historii, tiramisu z delikatnego biszkoptu, lekkiego serka mascarpone, kawy espresso i likieru Amaretto, stworzył jeden z władców Toskanii, aby znieść nużące posiedzenia rady swojego księstwa.