Wyrusz razem z nami w kulinarną podróż po słonecznej Italii!
Wybierz na nie ciabattę - tradycyjny biały chleb z mąki pszennej i przygotuj z niej panini - małe kromeczki np. z oryginalną szynką parmeńską albo sałatkę rzymską z ciabattą.
Aha, i oczywiście nie zapomnij o oryginalnym włoskim cappucino - kawie z dodatkiem mleka i mlecznej pianki.
Przygotuj świeże pomidory, mozarellę i bazylię, a stworzysz na talerzu zielono-czerwono-białą flagę Włoch!
Chcąc się poczuć jak we Włoszech, wciel się w rolę prawdziwej włoskiej mammy i przygotuj ravioli ze szpinakiem i białym serem (najlepiej ricottą!), na które każda włoska gospodyni domowa ma swój tajny przepis.
Zrób też saltimboccę - włoskie danie, do którego prawa próbują sobie też rościć Szwajcarzy i Hiszpanie. Wykorzystaj świeże listki szałwii i najlepszą szynkę parmeńską, a kotleciki z cielęciny nabiorą smaku, jakiego dotychczas nie znałaś!
Jeśli wierzyć historii, tiramisu z delikatnego biszkoptu, lekkiego serka mascarpone, kawy espresso i likieru Amaretto, stworzył jeden z władców Toskanii, aby znieść nużące posiedzenia rady swojego księstwa.