KREWETKI: makaron z krewetkami, krewetki w cieście i inne

Krewetki fot. Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Krewetki to niezwykle smaczne owoce morza, które zyskały na popularności w ostatnich latach – sprawdź nasze przepisy!
Sylwia Kazimierczuk / 15.05.2017 14:45
Krewetki fot. Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja

Krewetki królewskie lub tygrysie to składnik wielu dań kuchni azjatyckiej. Smażone w tempurze do sushi, duszone z ryżem w paelli lub pieczone na patyczkach do szaszłyków – wszystkie smakują równie wybornie. Z dodatkiem soku z cytryny, sosu chili lub octu balsamicznego, zyskują niepowtarzalny, orientalny smak – sprawdź nasze przepisy na krewetki!

Makaron z krewetkami: przepis

Oto składniki na makaron z krewetkami:

  • pół opakowania makaronu typu wstążki
  • pół kilo krewetek
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • pół kostki masła
  • 3 ząbki czosnku
  • łyżeczka oregano
  • pół łyżeczki chili
  • łyżka startego parmezanu
  • 2 łyżki posiekanej pietruszki

 Jak zrobić makaron z krewetkami?

W garnku z osoloną wodą gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Przyprawiamy krewetki solą i pieprzem i odstawiamy na bok. Na patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy czosnek, oregano oraz chili przez około 2 minuty. Dorzucamy krewetki i podsmażamy przez 3 minuty. Tak przygotowane krewetki dekorujemy startym parmezanem i posiekaną pietruszką. Idealnie smakują skropione sokiem z cytryny.

Krewetki w cieście: przepis

Oto składniki na krewetki w cieście:

  • pół kilo krewetek
  • pół szklanki oleju
  • jajko
  • szklanka mąki
  • pół szklanki mleka
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu

Jak zrobić krewetki w cieście?

Do dużego garnka wlewamy olej i rozgrzewamy go do 180 stopni Celsjusza. W miseczce ubijamy jajko z olejem i dolewamy mleko. Do masy dosypujemy mąkę, szczyptę soli i pieprzu. Każdą z krewetek moczymy w masie jajecznej. Każdą z nich moczymy przez 60 sekund do momentu, aż zbrązowieją. Przekładamy na ręcznik papierowy i odsączamy z tłuszczu. Tak przygotowane krewetki idealnie smakują z sosem chili lub skropione sokiem z limonki.

Krewetki z patelni: przepis

Oto składniki na krewetki z patelni:

  • 2 łyżki masła
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki posiekanej pietruszki
  • szczypta soli
  • 2 łyżki oleju
  • pół kilo krewetek
  • szczypta pieprzu
  • szczypta cukru

Jak zrobić krewetki z patelni?

Ubijamy miękkie masło za pomocą widelca. Dodajemy czosnek, sok z cytryny, pietruszkę oraz szczyptę soli. Rozgrzewamy patelnię i podsmażamy krewetki obtoczone w przyprawach. Dusimy przez 10 minut do miękkości. Tak przygotowane krewetki podajemy z ćwiartką cytryny i posiekaną kolendrą.

Sprawdź inne przepisy z kuchni świata

Redakcja poleca

REKLAMA