Krewetki królewskie lub tygrysie to składnik wielu dań kuchni azjatyckiej. Smażone w tempurze do sushi, duszone z ryżem w paelli lub pieczone na patyczkach do szaszłyków – wszystkie smakują równie wybornie. Z dodatkiem soku z cytryny, sosu chili lub octu balsamicznego, zyskują niepowtarzalny, orientalny smak – sprawdź nasze przepisy na krewetki!
Makaron z krewetkami: przepis
Oto składniki na makaron z krewetkami:
- pół opakowania makaronu typu wstążki
- pół kilo krewetek
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- pół kostki masła
- 3 ząbki czosnku
- łyżeczka oregano
- pół łyżeczki chili
- łyżka startego parmezanu
- 2 łyżki posiekanej pietruszki
Jak zrobić makaron z krewetkami?
W garnku z osoloną wodą gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Przyprawiamy krewetki solą i pieprzem i odstawiamy na bok. Na patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy czosnek, oregano oraz chili przez około 2 minuty. Dorzucamy krewetki i podsmażamy przez 3 minuty. Tak przygotowane krewetki dekorujemy startym parmezanem i posiekaną pietruszką. Idealnie smakują skropione sokiem z cytryny.
Krewetki w cieście: przepis
Oto składniki na krewetki w cieście:
- pół kilo krewetek
- pół szklanki oleju
- jajko
- szklanka mąki
- pół szklanki mleka
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
Jak zrobić krewetki w cieście?
Do dużego garnka wlewamy olej i rozgrzewamy go do 180 stopni Celsjusza. W miseczce ubijamy jajko z olejem i dolewamy mleko. Do masy dosypujemy mąkę, szczyptę soli i pieprzu. Każdą z krewetek moczymy w masie jajecznej. Każdą z nich moczymy przez 60 sekund do momentu, aż zbrązowieją. Przekładamy na ręcznik papierowy i odsączamy z tłuszczu. Tak przygotowane krewetki idealnie smakują z sosem chili lub skropione sokiem z limonki.
Krewetki z patelni: przepis
Oto składniki na krewetki z patelni:
- 2 łyżki masła
- 2 ząbki czosnku
- łyżka soku z cytryny
- 2 łyżki posiekanej pietruszki
- szczypta soli
- 2 łyżki oleju
- pół kilo krewetek
- szczypta pieprzu
- szczypta cukru
Jak zrobić krewetki z patelni?
Ubijamy miękkie masło za pomocą widelca. Dodajemy czosnek, sok z cytryny, pietruszkę oraz szczyptę soli. Rozgrzewamy patelnię i podsmażamy krewetki obtoczone w przyprawach. Dusimy przez 10 minut do miękkości. Tak przygotowane krewetki podajemy z ćwiartką cytryny i posiekaną kolendrą.
Sprawdź inne przepisy z kuchni świata