Kasztany jadalne fot. Adobe Stock

Kasztany jadalne - przepisy na pieczone, smażone i gotowane kasztany

Kasztany jadalne powinno się jeść po obróbce termicznej. Pieczone kasztany to najlepsza forma ich przyrządzenia, ale nadają się także do gotowania lub smażenia. Teoretycznie można je jeść na surowo, bywają jednak wtedy ciężkostrawne.
/ 06.10.2020 13:41
Kasztany jadalne fot. Adobe Stock

Przyrządzenie kasztanów jadalnych jest proste. Wystarczy, że natniesz je nożykiem, a następnie upieczesz w niezbyt wysokiej temperaturze przez kilkadziesiąt minut lub usmażysz na wysokim ogniu z dodatkiem czerwonego wina.

Spis treści:

  1. Pieczone kasztany
  2. Smażone kasztany
  3. Kasztany gotowane
  4. Właściwości kasztanów
  5. Kasztany jadalne - cena

Małe kasztany bardziej nadają się do ugotowania we wrzącej wodzie, a te większe do upieczenia w piekarniku. Surowe kasztany możesz też zamrozić, w ten sposób da się przechowywać je nawet przez rok.

Można je zjeść również bez obróbki termicznej, trzeba jednak pozbyć się twardych łupinek, a surowy miąższ kasztana często okazuje się trudny do strawienia.

Pieczone kasztany

To pyszna, zdrowa i bardzo prosta przekąska. Pieczone kasztany możesz przyrządzić w piekarniku, warto pamiętać o kilku zasadach:

  1. Pamiętaj, aby najpierw naciąć je nożykiem 2-3 mm od strony wypukłej w głąb, bo inaczej... wybuchną. Podczas pieczenia miąższ kasztanów zwiększa objętość i nie znajdując ujścia, po prostu rozsadza kasztanową łupinkę.
  2. Piecz kasztany w niższej temperaturze, a dłużej tak, aby nie spalić ich skórki i nie zostawić niedopieczonego wnętrza. Optymalną temperaturą będzie 180°C przez 30-40 minut.

Smażone kasztany

Kasztany można także przygotować na rozgrzanej patelni, ale pamiętaj, by naciąć nożem kształt X. Dzięki temu zabiegowi masz pewność, że kasztany jadalne nie pozostaną surowe w środku.

  1. Tak samo jak w przypadku pieczonych kasztanów, przed wrzuceniem ich na patelnię, natnij nożykiem.
  2. Smaż kasztany na wysokim ogniu, przez około 20 minut, pamiętając o częstym podrzucaniu ich do góry.
  3. Przed końcem przyrządzania na patelni, spryskaj kasztany odrobiną czerwonego wina.
  4. Gotowe kasztany ostudź, owijając w bawełnianą serwetkę, aby nie straciły aromatu.

We Włoszech upieczone kasztany wkłada się do szklanki z czerwonym winem (np. Lambrusco), pozostawia w niej przez parę minut, a następnie konsumuje, przy okazji popijając tym samym trunkiem.

kasztany jadalne przepis

fot. Adobe Stock

Gotowane kasztany

Kasztany jadalne możesz też ugotować i zajmie ci to mniej, niż 30 minut. 

  1. Wodę w dużym garnku doprowadź do wrzenia, wrzuć do niej kasztany.
  2. Te, które natychmiast wypłyną na powierzchnię, powyławiaj i wyrzuć.
  3. Pozostałe kasztany również wyłów i ponacinaj. Potem ponownie wrzuć na wrzątek i gotuj przez około 20-25 minut.
  4. Po upływie tego czasu spróbuj jednego kasztana - obierz go ze skórki i oceń, czy miąższ jest miękki. Nie powinien być twardy, ale nie może się też rozpadać.
  5. Jeśli konsystencja ci odpowiada, wyłów pozostałe kasztany. Obierz je z łupinek.

Właściwości kasztanów

Kasztany jadalne są bogate w skrobię, która podczas gotowania zamienia się w cukier, ponadto mają bardzo dużo błonnika, potasu i witamin z grupy B (między innymi B1 i B6).

Z kasztanów jadalnych produkuje się także kasztanową mąkę, bardzo specyficzną w smaku, którą z powodzeniem mogą używać w swojej kuchni np. osoby cierpiące na celiakięKasztany zalecane są osobom z anemią, ale powinni ich unikać chorzy na zapalenie jelita grubego i żołądka.

Smażone kasztanyfot. Adobe Stock

Kasztany jadalne -cena

Jadalne kasztany widzi się często na amerykańskich i francuskich filmach. To tam bohaterowie z reguły kupują je jeszcze gorące i dymiące od ulicznych sprzedawców i na straganach, a potem zjadają z apetytem. W latach 90. jadalne kasztany w Polsce to była kulinarna fantazja. Dzisiaj stają się coraz popularniejsze, a ich cena jest znacznie bardziej przystępna - już od około 6-8 zł za 100 g.

Artykuł pierwotnie opublikowany 22.10.2009.

Sprawdź również:
Przepis na rozgrzewające, jesienne pumpkin latte
Dżem z dyni - kilka przepisów na jesienne przetwory