Przyrządzenie kasztanów jadalnych jest proste. Wystarczy, że natniesz je nożykiem, a następnie upieczesz w niezbyt wysokiej temperaturze przez kilkadziesiąt minut lub usmażysz na wysokim ogniu z dodatkiem czerwonego wina.
Spis treści:
Małe kasztany bardziej nadają się do ugotowania we wrzącej wodzie, a te większe do upieczenia w piekarniku. Surowe kasztany możesz też zamrozić, w ten sposób da się przechowywać je nawet przez rok.
Można je zjeść również bez obróbki termicznej, trzeba jednak pozbyć się twardych łupinek, a surowy miąższ kasztana często okazuje się trudny do strawienia.
Pieczone kasztany
To pyszna, zdrowa i bardzo prosta przekąska. Pieczone kasztany możesz przyrządzić w piekarniku, warto pamiętać o kilku zasadach:
- Pamiętaj, aby najpierw naciąć je nożykiem 2-3 mm od strony wypukłej w głąb, bo inaczej... wybuchną. Podczas pieczenia miąższ kasztanów zwiększa objętość i nie znajdując ujścia, po prostu rozsadza kasztanową łupinkę.
- Piecz kasztany w niższej temperaturze, a dłużej tak, aby nie spalić ich skórki i nie zostawić niedopieczonego wnętrza. Optymalną temperaturą będzie 180°C przez 30-40 minut.
Smażone kasztany
Kasztany można także przygotować na rozgrzanej patelni, ale pamiętaj, by naciąć nożem kształt X. Dzięki temu zabiegowi masz pewność, że kasztany jadalne nie pozostaną surowe w środku.
- Tak samo jak w przypadku pieczonych kasztanów, przed wrzuceniem ich na patelnię, natnij nożykiem.
- Smaż kasztany na wysokim ogniu, przez około 20 minut, pamiętając o częstym podrzucaniu ich do góry.
- Przed końcem przyrządzania na patelni, spryskaj kasztany odrobiną czerwonego wina.
- Gotowe kasztany ostudź, owijając w bawełnianą serwetkę, aby nie straciły aromatu.
We Włoszech upieczone kasztany wkłada się do szklanki z czerwonym winem (np. Lambrusco), pozostawia w niej przez parę minut, a następnie konsumuje, przy okazji popijając tym samym trunkiem.
fot. Adobe Stock
Gotowane kasztany
Kasztany jadalne możesz też ugotować i zajmie ci to mniej, niż 30 minut.
- Wodę w dużym garnku doprowadź do wrzenia, wrzuć do niej kasztany.
- Te, które natychmiast wypłyną na powierzchnię, powyławiaj i wyrzuć.
- Pozostałe kasztany również wyłów i ponacinaj. Potem ponownie wrzuć na wrzątek i gotuj przez około 20-25 minut.
- Po upływie tego czasu spróbuj jednego kasztana - obierz go ze skórki i oceń, czy miąższ jest miękki. Nie powinien być twardy, ale nie może się też rozpadać.
- Jeśli konsystencja ci odpowiada, wyłów pozostałe kasztany. Obierz je z łupinek.
Właściwości kasztanów
Kasztany jadalne są bogate w skrobię, która podczas gotowania zamienia się w cukier, ponadto mają bardzo dużo błonnika, potasu i witamin z grupy B (między innymi B1 i B6).
Z kasztanów jadalnych produkuje się także kasztanową mąkę, bardzo specyficzną w smaku, którą z powodzeniem mogą używać w swojej kuchni np. osoby cierpiące na celiakię. Kasztany zalecane są osobom z anemią, ale powinni ich unikać chorzy na zapalenie jelita grubego i żołądka.
fot. Adobe Stock
Kasztany jadalne -cena
Jadalne kasztany widzi się często na amerykańskich i francuskich filmach. To tam bohaterowie z reguły kupują je jeszcze gorące i dymiące od ulicznych sprzedawców i na straganach, a potem zjadają z apetytem. W latach 90. jadalne kasztany w Polsce to była kulinarna fantazja. Dzisiaj stają się coraz popularniejsze, a ich cena jest znacznie bardziej przystępna - już od około 6-8 zł za 100 g.
Artykuł pierwotnie opublikowany 22.10.2009.
Sprawdź również:
Przepis na rozgrzewające, jesienne pumpkin latte
Dżem z dyni - kilka przepisów na jesienne przetwory