kasztany jadalne fot. Fotolia

Kasztany jadalne to przysmak kuchni francuskiej. Zobacz przepisy

Kasztany jadalne nadają się do gotowania, pieczenia lub smażenia. Teoretycznie można je jeść na surowo, bywają jednak wtedy ciężkostrawne.
/ 22.11.2019 13:41
kasztany jadalne fot. Fotolia

Przyrządzenie kasztanów jadalnych jest banalnie proste. Wystarczy, że natniesz je nożykiem, a następnie upieczesz w niezbyt wysokiej temperaturze przez kilkadziesiąt minut lub usmażysz na wysokim ogniu z dodatkiem czerwonego wina.

Na skróty:

Małe kasztany bardziej nadają się do ugotowania we wrzącej wodzie, a te większe do upieczenia w piekarniku. Surowe kasztany możesz też zamrozić, w ten sposób da się przechowywać je nawet przez rok.

Można je zjeść również bez obróbki termicznej, trzeba jednak pozbyć się twardych łupinek, a surowy miąższ kasztana często okazuje się trudny do strawienia.

Pieczone kasztany

To pyszna, zdrowa i bardzo prosta przekąska. Pieczone kasztany możesz przyrządzić w piekarniku.

  • Pamiętaj, aby najpierw naciąć je nożykiem 2-3 mm w głąb, bo inaczej... wybuchną. Podczas pieczenia miąższ kasztanów zwiększa objętość i nie znajdując ujścia, po prostu rozsadza kasztanową łupinkę.
  • Piecz kasztany w niezbyt wysokiej temperaturze i dosyć długo - tak, aby nie spalić ich skórki, a przy tym nie zostawić niedopieczonego wnętrza. Optymalną temperaturą będzie 180 stopni C przez 30-40 minut.

Smażone kasztany

Kasztany można także przygotować na rozgrzanej patelni.

  • Tak samo jak w przypadku pieczonych kasztanów, przed wrzuceniem ich na patelnię, natnij nożykiem.
  • Smaż kasztany na wysokim ogniu, przez około 20 minut, pamiętając o częstym podrzucaniu ich do góry.
  • Przed końcem przyrządzania na patelni, spryskaj kasztany odrobiną czerwonego wina.
  • Gotowe kasztany ostudź, owijając w bawełnianą serwetkę, aby nie straciły aromatu.

We Włoszech upieczone kasztany wkłada się do szklanki z czerwonym winem (np. Lambrusco), pozostawia w niej przez parę minut, a następnie konsumuje, przy okazji popijając tym samym trunkiem.

kasztany jadalne przepis

fot. Adobe Stock

Gotowane kasztany

Kasztany jadalne możesz też ugotować.

  • Wodę w dużym garnku doprowadź do wrzenia, wrzuć do niej kasztany.
  • Te, które natychmiast wypłyną na powierzchnię, powyławiaj i wyrzuć.
  • Pozostałe kasztany również wyłów i ponacinaj. Potem ponownie wrzuć na wrzątek i gotuj przez około 20-25 minut.
  • Po upływie tego czasu spróbuj jednego kasztana - obierz go ze skórki i oceń, czy miąższ jest miękki. Nie powinien być twardy, ale nie może się też rozpadać.
  • Jeśli konsystencja ci odpowiada, wyłów pozostałe kasztany. Obierz je z łupinek.

Właściwości kasztanów

Kasztany jadalne są bogate w skrobię, która podczas gotowania zamienia się w cukier, ponadto mają bardzo dużo błonnika, potasu i witamin z grupy B (między innymi B1 i B6).

Z kasztanów jadalnych produkuje się także kasztanową mąkę, bardzo specyficzną w smaku, którą z powodzeniem mogą używać w swojej kuchni np. osoby cierpiące na celiakię.

Kasztany bardzo dobrze służą także osobom z anemią i cierpiącym na zatwardzenia (są bogate w błonnik). Powinni ich unikać natomiast chorzy na zapalenie jelita grubego i żołądka.

Ile kosztują kasztany?

Kiedyś jadalne kasztany widziałam na amerykańskich i francuskich filmach. To tam bohaterowie z reguły kupują je jeszcze gorące i dymiące od ulicznych sprzedawców, a potem zjadają z apetytem, parząc sobie przy tym palce.

Pierwszy raz skosztowałam takich właśnie prawdziwych kasztanów na szkolnej wycieczce w Paryżu. Przyznaję się bez bicia - poczułam się wtedy jak w filmie.

Tym bardziej, że w latach dziewięćdziesiątych jadalne kasztany w Polsce to była kulinarna fikcja. Dzisiaj stają się coraz popularniejsze, a ich cena jest znacznie bardziej przystępna - już od około 6-8 zł za 100 g.

Sprawdź również:
Przepis na rozgrzewające, jesienne pumpkin latte
Dżem z dyni - kilka przepisów na jesienne przetwory

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (4)
/06.12.2018 16:08
A gotowane? Toż to podstawa
/04.11.2018 10:01
Roku czasu .........gratuluje
/11.01.2017 14:57
Kasztany nacina sie na 2-3 mm (przecina sie tylko lupine), a nie na 2-3 cm, poniewaz tyle wynosi grubosc calego kasztana. Dobrze jest przed pieczeniem umytego i nacietego kasztana namoczyc 20-30 min. w zimnej wodzie - beda bardziej "soczyste". Smacznego :-)
POKAŻ KOMENTARZE (1)