Wino ryżowe

Wino ryżowe

Wino ryżowe w chińskiej kuchni jest nie tylko popularnym napojem, ale też stanowi powszechnie używaną przyprawę. W Polsce praktycznie niedostępne, zastępuje się go wytrawnym sherry.
/ 15.07.2009 15:43
Wino ryżowe

Odmiany

Wyróżniamy 2 podstawowe odmiany win ryżowych huangjiu – ze zwykłego ryżu i choujiu z ryżu kleistego. Występuje też rodzaj niefiltrowanego, zawierającego całe ziarna ryżu kleistego wina, zwana jiuniang.

Shaixing - towar eksportowy

Najbardziej znaną marką chińskiego jiu wina ryżowego jest Shaoxing, produkuje się go w mieście o tej samej nazwie, w prowincji Zhèjiāng, we wschodnich Chinach. Jest produktem fermentacji kleistego ryżu. 

Jest cenione zarówno jako napój, jak i przyprawa, którą marynuje się mięsa, a potem jeszcze dodaje do gotowania. Potrawy z mięs marynowanych winem ryżowym mają często dźwięczne nazwy: Pijany kurczak, Pijana kaczka, pijana ryba, pijane krewetki, a nawet pijane tofu.

Do picia stosuje się starzone wino, przechowywane w pękatych glinianych butlach. Pija się go na ciepło, do jedzenia.

Mijiu - przysmak poetów

Inną marką, chińskiego wina ryżowego jest Mijiu – co oznacza dosłownie "wino ryżowe". Jest przezroczyste i lekko słodkawe, podobne do japońskiego sake. Zawiera 12-20% alkoholu. Należy do typu hangjiu, czyli powstaje ze zwykłego ryżu.

W smaku jest podobne do japońskiego sake, Pija się go ciepłe do posiłków. Kupuje się je w sklepach z alkoholami. Niektóre odmiany mają bardzo obniżoną zawartość alkoholu – te serwuje się dzieciom.

Mijiu stosowane jest także do przyprawiania potraw. Mijiu przyprawowe, sprzedawane w sklepach spożywczych jest niskiej jakości i często zawiera sól.
Istnieją też odmiany mętnego, ciężkiego wina ryżowego o mlecznej barwie, o odcieniu nefrytu. Należy do nich Choujiu. Ma bardzo starą tradycję, jego miłośnikiem i piewcą był znany poeta z okresu dynastii Tang - Li Bai. Obliczono, że 17% całej jego twórczości dotyczy picia tego wina.
Z Mijiu powstaje mocniejszy alkohol destylowany nazywany ryżowym baiju zobacz artykuł: 

Z gotowanego ryżu

Yuk Bing Shiu jiu – jest 30%-towym winem o ponad stuletniej historii. Wytwarza się go z ryżu uprzednio gotowanego na parze. Jest długo starzone.