W krainie wielu wpływów
Kuchnia indonezyjska jest wypadkową wielu różnych kultur i tradycji. Bez trudu odnaleźć tu można wpływy indyjskie, choćby w rozmaitych potrawkach curry, które bardzo często pojawiają się na indonezyjskich stołach. Z tego kręgu kulinarnego pochodzą też bardzo aromatyczne przyprawy, jak kurkuma czy imbir. Chińczykom miejscowa kuchnia zawdzięcza zamiłowanie do soi, makaronu i niektórych przypraw, na przykład anyżu. Przede wszystkim jednak chińskie korzenie ma sposób przyrządzania potraw woku. Arabskie wpływy dostrzec można w satayach, czyli szaszłykach, w marynowaniu i opiekaniu mięs na ruszcie. Był też w historii tego kraju czas, gdy silnie swą obecność zaznaczali Europejczycy, ich podbojom świata miejscowe gospodynie zawdzięczają obecność na swych stołach ostrej papryki, niektórych warzyw oraz ciast.
Zobacz także: Jak gotują Chińczycy?
Smaki i aromaty
W porównaniu z wieloma innymi azjatyckimi kuchniami kuchnia Indonezji wydaje się bardziej aromatyczna, gdyż przyprawy stosowane są tu powszechnie i w dużych ilościach. Sekretem dobrego smaku jest też sposób przygotowywania potraw. Większość warzyw jest krótko podsmażana w woku lub gotowana na parze, przez co zachowują one lekką jędrność, a przy tym nie tracą cennych składników odżywczych. Daniom mięsnym i warzywnym najczęściej towarzyszy ryż lub makaron, zwykle sojowy. Nie od dziś wiadomo, że soja należy do najzdrowszych składników, a w kuchni indonezyjskiej nie brak rozmaitych form soi, od makaronu poprzez serek tofu czy pastę tempeh. Zarówno sposób przygotowywania potraw, jak i przemyślany dobór składników sprawiają, że kuchnia w Indonezji mile zaskakuje smakiem i wartościami zdrowotnymi.
Zobacz także: Zheng - technika gotowania na parze