Pamiętajmy jednak, że tamto piwo i to współczesne to dwa kompletnie różne napoje. Piwo klasztorne miało bardzo niską zawartość alkoholu, a w smaku było… dziś powiedzielibyśmy, że nie do wypicia. Jeśli więc chcemy się nieco zbliżyć do klasztornej zupy piwnej, używajmy piwa pszenicznego, niepasteryzowanego i mętnego.
Polecamy: Jak zrobić średniowieczny hipokras
„Weź piwo pszeniczne/doprowadź do wrzenia/ dopraw odrobiną pieprzu/cukru/gałki muszkatołowej/daj trochę świeżego masła i szafranu / podgrzewaj aż uzyskasz piękną żółtą barwę/ albo zaciągnij żółtkiem/ taka zupa jest dobra. Tę samą można przyrządzić z piwa ciemnego”
Polecamy: Kapusta z olejem lnianym i grzybami
Porady w sprawie realizacji przepisu:
a) piwo należy doprowadzić do wrzenia, ale nie powinno się ono gotować.
b) pieprz można dodać bądź w całości (jeśli lubimy delikatniejsze smaki) bądź grubo mielony
c) na litr piwa dodajmy 1/3 gałki muszkatołowej
d) żółtka powodują, że piwo będzie miało bardziej aksamitny charakter i gęstszą konsystencję. Ale uwaga – rozbełtajmy je najpierw, następnie dodajmy nieco ciepłego piwa do żółtek, zmieszajmy, a dopiero potem wlewajmy żółtka do piwa, które – uwaga – najlepiej zdjąć już z ognia.
e) polecam do tak przyrządzonej zupy podawać małe kromki chleba, grubo posmarowane świeżym masłem.
f) Zamiast cukru (który dawniej traktowany był jak przyprawa i lekarstwo) można dodać miód – powszechniejszy w XIV wieku.