Pamuła - zupa owocowa ze śliwek.

Jak zrobić pamułę

Zupy owocowe mają swoich zagorzałych zwolenników. I równie zagorzałych przeciwników. Pamułę robi się z suszonych owoców – najczęściej śliwek. To podkarpacki przysmak.
/ 03.10.2010 22:35
Pamuła - zupa owocowa ze śliwek.

Jeśli chcemy zrobić pamułę klasyczną, używamy wyłącznie śliwek, jeśli wersję „bogatą” – sięgnijmy również po suszone gruszki i jabłka – każdy rodzaj owoców w równych ilościach. Zalewamy je wodą, gotujemy, doprawiamy, a na koniec rozmącamy lub miksujemy na krem. Pamułę podaje się w następujący sposób: w jednej misce (lub kubku) - zupę owocową, w drugiej - ziemniaki.
Ze wspomnień mieszkańców wsi Glinik Zaborowski wynika, że ziemniaki takie podawano dla całej rodziny na jednej misce. Rano robiono puree w specjalnej donicy, a następnie zapiekano tak, że powstawała na wierzchu chrupiąca, brązowa skorupka.

Pamuła była jednym z ważniejszych dań w okresie okupacji i zaraz po wojnie (rejon Strzyżowa, Rozwadowa, woj. podkarpackie). W okresie jesienno-zimowym w niektórych rejonach Podkarpacia do tej pory stanowi jedną z ważniejszych potraw. 

Zobacz także: Jak zrobić staropolski grzybek?

Można też skorzystać z poniższego przepisu: 30 dag suszonych śliwek bez pestek, laska cynamonu, 1-2 goździki, pół szklanki miodu, 2-3 łyżki orzechów włoskich, śmietanka słodka do zabielenia.

Śliwki (z wyjątkiem 4, które odkładamy na później) zalewamy litrem przegotowanej wody (jeśli są twarde, czekamy, aż zmiękną), następnie dodajemy cynamon, goździki i gotujemy tak długo, aż owoce się rozgotują.. Następnie usuwamy cynamon, dodajemy orzechy i miksujemy wszystko lub przecieramy przez sito. Cztery zostawione na początku śliwki kroimy w cienkie paski (jeśli są twarde, wpierw trzeba je namoczyć). Do zupy dodajemy miód i ewentualnie wywar z namoczonych śliwek. Na koniec dodaj pokrojone w paski 4 śliwki, zabielamy i doprawiamy do smaku.
Oprócz ziemniaków, pamułę można też podawać z kluskami lub łazankami.

Polecamy: Jak zrobić polewkę mleczną?

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (5)
/14.07.2017 22:41
Stolica polskiej pamuly jest lichwin,ludzie do dzis tam gotuja pamule,i od niepamietnych czasow nazywani sa pamulorzami,z malopolski miejscowosc lichwin kolo tuchowa.
/06.08.2015 14:25
U nas tez podaje się schłodzoną, nie jest to zupa ale ma mieć konsystencję np. budyniu(zagęszczana kaszą manną, lub mąką krupczatką). Oczywiście z pestkami, kiedyś to robiono ją z dzikich czereśni, obecnie lubię z wiśni bo jest taka kwaśniejsza. Dla mnie na upał rewelacja!! (Rzeszowszczyzna)
/05.07.2015 19:27
A w moich regionach tę zupę robi się z wiśni. Podaje się schłodzona z całymi owocami (łącznie z pestkami). Małopolskie
POKAŻ KOMENTARZE (2)