Jeśli chcemy zrobić pamułę klasyczną, używamy wyłącznie śliwek, jeśli wersję „bogatą” – sięgnijmy również po suszone gruszki i jabłka – każdy rodzaj owoców w równych ilościach. Zalewamy je wodą, gotujemy, doprawiamy, a na koniec rozmącamy lub miksujemy na krem. Pamułę podaje się w następujący sposób: w jednej misce (lub kubku) - zupę owocową, w drugiej - ziemniaki.
Ze wspomnień mieszkańców wsi Glinik Zaborowski wynika, że ziemniaki takie podawano dla całej rodziny na jednej misce. Rano robiono puree w specjalnej donicy, a następnie zapiekano tak, że powstawała na wierzchu chrupiąca, brązowa skorupka.
Pamuła była jednym z ważniejszych dań w okresie okupacji i zaraz po wojnie (rejon Strzyżowa, Rozwadowa, woj. podkarpackie). W okresie jesienno-zimowym w niektórych rejonach Podkarpacia do tej pory stanowi jedną z ważniejszych potraw.
Zobacz także: Jak zrobić staropolski grzybek?
Można też skorzystać z poniższego przepisu: 30 dag suszonych śliwek bez pestek, laska cynamonu, 1-2 goździki, pół szklanki miodu, 2-3 łyżki orzechów włoskich, śmietanka słodka do zabielenia.
Śliwki (z wyjątkiem 4, które odkładamy na później) zalewamy litrem przegotowanej wody (jeśli są twarde, czekamy, aż zmiękną), następnie dodajemy cynamon, goździki i gotujemy tak długo, aż owoce się rozgotują.. Następnie usuwamy cynamon, dodajemy orzechy i miksujemy wszystko lub przecieramy przez sito. Cztery zostawione na początku śliwki kroimy w cienkie paski (jeśli są twarde, wpierw trzeba je namoczyć). Do zupy dodajemy miód i ewentualnie wywar z namoczonych śliwek. Na koniec dodaj pokrojone w paski 4 śliwki, zabielamy i doprawiamy do smaku.
Oprócz ziemniaków, pamułę można też podawać z kluskami lub łazankami.
Polecamy: Jak zrobić polewkę mleczną?